Nagyvilág

Vihar a német védelmi tárcán belül

A német védelmi miniszter azonnali hatállyal fölmentette beosztásából a haditengerészet iskolahajójának a parancsnokát - Deutschlandfunk rádióállomás.

Az ügy előzménye, hogy a Gorch Fock nevű háromárbocos vitorláson tavaly novemberben a brazil partok közelében, életét vesztette egy kadétlány. A tiszti kiképzésen részt vevő 25 éves hölgynek parancsra föl kellett másznia a hátsó árboc kötélzetére, ám ez meghaladta az erejét: 20 méter magasságból a fedélzetre zuhant és meghalt. Ezt követően több kadét megtagadta a kötélzetre való felmászást, amit az iskolahajó parancsnoka, Norbert Schatz zendülésnek minősített. Mások közölték, hogy partra akarnak szállni és hazautazni.

Az ügy pikantériája, hogy az állítólagos zendülésről, illetve a Gorch Fock parancsnokainak a tisztjelöltekkel szemben tanúsított túlzottan kemény magatartásáról a parlament hadügyi megbízottja, Hellmut Königshaus (FDP) tájékoztatta először a védelmi minisztert és a sajtót. Karl-Theodor zu Guttenberg tárcavezetőnek az ellenzék azt veti a szemére, hogy csak két hónappal a tragikus esemény után szerzett tudomást a baleset után a tisztjelöltek körében eluralkodott hangulatról, a kapitány és a tisztek magatartására vonatkozó panaszokról.

A miniszter szombaton hazarendelte az iskolahajót a kieli kikötőbe, egyúttal vizsgálóbizottságot nevezett ki a tragikus baleset és az állítólagos zendülés hátterének tisztázásra. További miniszteri intézkedésig a hajó nem hagyhatja el Kielt. A Der Spiegel értesülése szerint a szerencsétlenül járt kadétlány anyja büntető feljelentést tett a német állam ellen.

A Gorch Fockon nem ez volt az első haláleset. 2008-ban egy 18 éves kadétlány a fedélzetről a tengerbe zuhant és megfulladt. Szülei a novemberi újabb tragédia után lányuk halálának újbóli kivizsgálását követelik.

A védelmi tárcánál vihart kavart egy másik ügy is. Tavaly december 17-én – egy nappal Angela Merkel kancellár kabuli látogatása előtt – meghalt egy Afganisztánban szolgáló német katona. Akkor az hangzott el, hogy a fiatalember pisztolya tisztogatás közben véletlenül elsült, s ez okozta halálát. A héten tett tanúvallomások viszont arra utaltak, hogy a katona halálát az egyik társa fegyveréből leadott lövés okozta: vagyis nem baleset, hanem emberölés esete forog fenn. Az ügyben ügyészségi vizsgálat kezdődött.

Ezekhez képest szinte semmiségnek tűnik az afganisztáni katonák leveleinek ügye. A Bundestag hadügyi megbízottja arról kapott tájékoztatást az érintettektől, hogy hazaküldött leveleik egy része eltűnt, mások pedig felbontva és/vagy hiányosan érkeztek meg a címzettekhez. Összesen 15 katonát érint a dolog, valamennyien a Kunduz közelében lévő OP North támaszponton szolgálnak. Zu Gutenberg miniszter felháborodva reagált az ügyre, alapvető állampolgári jognak minősítve a levéltitkot. Vizsgálatot rendelt el, kilátásba helyezve, hogy amennyiben mulasztás vagy kötelességszegés történt, annak személyi következményei lesznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik