Nagyvilág

Súlyos sérültek az algíri összecsapásokban

Az ellenzék szerint legalább 42-en sérültek meg a tüntetők közül Algéria fővárosában, ahol összecsaptak egy betiltott demonstráció résztvevői és a rendőrök.

A “Mozgalom a Kultúráért és Demokráciáért” (RCD) nevű ellenzéki szervezet vezetője szerint a sérültek mindegyikét kórházba vitték, közülük kettőt súlyos állapotban.

A tüntetést, amelyen több százan vettek részt, a magas munkanélküliség és növekvő árak miatt tartották. Az ellenzéki vezető szerint az egyik súlyos sérült a szervezet szóvivője. Az Ennahar című napilap szerint a másik súlyos sebesült az egyik fotósuk, akit súlyos fejsérülésekkel kezelnek a kórházban. Az újság szerint akkor sérült meg, amikor az ellenzéki mozgalom székházának ablakából valaki ledobott egy fotelt, ami a fejére esett.

Az APS hivatalos hírügynökség viszont azt közölte rendőrségi forrásokra hivatkozva, hogy hét rendfenntartó sérült meg az összecsapásokban, és két rendőr van súlyos állapotban. Az ellenzéki RCD vezetője azt mondta, hogy több tucat tüntetőt őrizetbe vettek a rendőrök, a hatóságok viszont azt közölték, hogy csak öt embert állítottak elő.

Decemberben a most szombatinál nagyobb, ám szintén a magas munkanélküliség és növekvő árak miatt tartott megmozdulást oszlattak fel a rendőrök Algéria fővárosában. Az összecsapásokban akkor öten haltak meg, és a sebesültek száma meghaladta a nyolcszázat.

A térség szakértői szerint Algériában további megmozdulások várhatók, amelyek akár a tunéziai zavargásokhoz hasonló méreteket ölthetnek, mivel a két észak-afrikai országban hasonlóak a szociális és gazdasági problémák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik