Nagyvilág

Történelmi mesterfogásnak tartják az elnök látogatását

A kínai média "történelmi mesterfogásnak" nevezi a kínai-amerikai diplomáciában Hu Csin-tao elnök egyesült államokbeli látogatását.

A lapok címlapján természetesen az elnöki vizit van; egyes központi napilapok nyolc órát vártak a nyomdába küldéssel, hogy közölhessék a legfrissebb tengerentúli híreket, a két elnök közös nyilatkozatának szövegét.

A Global Times (GT) pénteki száma mérföldkőről és Cuj Tien-kaj külügyminiszter-helyettest idézve “nagy sikerről” beszél. Kiemeli, hogy a felek között több fontos kérdésben konszenzus született, továbbá hogy a két kormány által eddig kiadott három közös közlemény továbbra is a kapcsolatok “alapkövét” jelenti, s a mostani közös nyilatkozat szerint is a két ország tiszteletben tartja egymás szuverenitását, területi integritását és az Egyesült Államok folytatja “egy-Kína politikáját”.

A GT beszámolójának folytatása a második oldalon a következő címet kapta: “Hu: az emberi jogok területén van még mit tenni”. A lap – a Hszinhua hírügynökségből átvett szó szerinti idézettel – ismerteti a kínai elnök washingtoni szavait a kérdésben. Leírja: Kína egy hatalmas népességgel rendelkező, a reformfolyamat kritikus szakaszában lévő fejlődő ország, amely sok gazdasági és társadalmi kihívással találja magát szemben, s amelyben még sok a tennivaló emberjogi területen.

A lap beszámol arról is, hogy “Kína két bírálója” John Boehner, a képviselőház elnöke és Harry Reid, a szenátusi többség vezetője nem vett ugyan részt a Hu Csin-tao tiszteletére adott állami díszvacsorán, az amerikai törvényhozás épületében azonban külön-külön találkoztak Hu elnökkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik