Nagyvilág

Szlovákia támogatja a magyar EU-elnökséget

Ivan Gasparovic szerint Szlovákia teljes egészében támogatja a magyar EU-elnökség programját és prioritásait.

“A magyar elnökség kudarca Szlovákia kudarca is lenne, míg a magyar elnökség sikere Szlovákia sikere is lesz. Teljes mértékben támogatjuk Magyarországot” – jelentette ki a szlovák államfő csütörtökön a sajtónak, miután tárgyalásokat folytatott Schmitt Pál magyar köztársasági elnökkel.

Mindkét politikus fontosnak, nyitottnak és pragmatikusnak minősítette a tárgyalásokat.

Eltér Schmitt és Gasparovic véleménye

A magyar és a szlovák államfő csütörtöki pozsonyi tárgyalásuk után elismerte: eltérő a véleményük a szlovákiai államnyelvtörvényről, illetve a magyarországi kettős állampolgárságról.

“Bízom abban, hogy mai megbeszélésünk is hozzájárul ahhoz, hogy Szlovákia magyar anyanyelvű állampolgárai félelem nélkül élhessenek alapvető jogaikkal, s ne kapjanak büntetéseket anyanyelvük használatáért” – jelentette ki Schmitt Pál.

Ivan Gasparovic szerint nem jó, hogy a magyar kettős állampolgárság révén közjogi kapcsolat jönne létre Magyarország és a szlovákiai magyarok között, akik így a jövőben egy esetleges válsághelyzetben súlyos dilemma elé kerülhetnének.
“Magánvéleményem, hogy a legjobb megoldás az lenne, ha mindkét törvénymódosítást hatályon kívül helyeznék” – mondta Gasparovic.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik