Nagyvilág

Pozsony támogatja a magyar elnökséget, ellenzi a honosítást

Ivan Gasparovic szerint Szlovákia teljes egészében támogatja a magyar EU-elnökség programját és prioritásait.

“A magyar elnökség kudarca Szlovákia kudarca is lenne, míg a magyar elnökség sikere Szlovákia sikere is lesz. Teljes mértékben támogatjuk Magyarországot” – jelentette ki a szlovák államfő csütörtökön a sajtónak, miután tárgyalásokat folytatott Schmitt Pál magyar köztársasági elnökkel.

“A magyar EU-elnökség programjában egyetlen olyan pont sincs, amely ne érintené Szlovákiát” – jegyezte meg Schmitt, aki csütörtökön első ízben tett hivatalos látogatást Szlovákiában. Mindkét politikus fontosnak, nyitottnak és pragmatikusnak minősítette a tárgyalásokat. A magyar és a szlovák államfő ugyanakkor beismerte: eltérő a véleményük a szlovákiai államnyelvtörvényről, illetve a magyarországi kettős állampolgárságról.

“Nagyon remélem, hogy mai megbeszélésünk is hozzájárul ahhoz, hogy Szlovákia magyar anyanyelvű állampolgárai félelem nélkül élhessenek alapvető jogaikkal, s ne kapjanak büntetéseket anyanyelvük használatáért” – jelentette ki Schmitt Pál.

Ivan Gasparovic szerint nem jó, hogy a magyar kettős állampolgárság révén közjogi kapcsolat jönne létre Magyarország és a szlovákiai magyarok között, akik így a jövőben egy esetleges válsághelyzetben súlyos dilemma elé kerülhetnének. “Magánvéleményem, hogy a legjobb megoldás az lenne, ha mindkét törvénymódosítást hatályon kívül helyeznék” – mondta Gasparovic.

Schmitt sajnálatosnak nevezte, hogy Szlovákia ellenzi a magyarok kettős állampolgárságát. Megjegyezte: Magyarországnak hét szomszédja van. Hattal a kettős állampolgárság ügyében nincs probléma, s azt egyedül Szlovákia ellenzi. Időelőttinek nevezte Schmitt azt a kérdést, jár-e választójog is a magyar állampolgárságot szerző külföldi magyaroknak. “Erről csak az új alkotmány megszületése után lesz döntés” – mondta.

A politikusok szerint a magyar-szlovák kapcsolatok mintegy 90 százaléka rendben van, s a kölcsönös áruforgalom értéke elérte az évi 4,5 milliárd eurót. Fontos esemény lesz, hogy a jövő héten megállapodást ír alá a magyar és a szlovák miniszterelnök a két ország gázvezetékének összekötéséről – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A magyar elnöknek ez volt az első hivatalos látogatása Szlovákiában, Ivan Gasparovic szlovák államfő a Grassalkovich-palota udvarán fogadta, ünnepélyes, katonai tiszteletadás mellett. A Grassalkovich-palota az 1993-ban létrejött Szlovák Köztársaság államfőinek székhelye.

Schmitt Pál ezt követően Iveta Radicová szlovák miniszterelnökkel tárgyal, illetve Richard Sulík parlamenti elnökkel is találkozik. A megbeszélések témáját a magyar-szlovák kapcsolatok, az Európai Unió, valamint a magyar EU-elnökség időszerű kérdései alkotják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik