Nagyvilág

Újabb hitelrészletet kap meg Görögország

Görögország várhatóan még szerdán megkapja az Európai Uniótól a készenléti hitelkeret harmadik, 6,5 milliárd eurós részletét - közölte szerdán a pénzügyminisztérium illetékes szóvivője.

A következő részlet lehívásához szükséges felülvizsgálat a jövő héten kezdődik szakértői szinten Athénban, majd a hitelt nyújtó szervezetek – IMF, EU, EKB – magas rangú delegációja február elején tekinti át a görög gazdasági helyzetet. Ez lesz a harmadik értékelés, amely ha jó eredménnyel zárul, Görögország hozzájuthat a nemzetközi hitelkeret negyedik részletéhez, azaz 15 milliárd euróhoz.

A Nemzetközi Valutaalap, az Európai Unió és az Európai Központi Bank tavaly májusban hagyott jóvá egy közös, 110 milliárd eurós hitelkeretet a pénzügyi összeomlás szélére került Görögország számára, egyebek mellett megszorítások és adóemelések fejében. Az IMF-től Athén már tavaly decemberben megkapta a hitel harmadik, 2,5 milliárd eurós részletét. Görögország eddig 31,5 milliárd eurót vett igénybe nemzetközi hitelezőitől, ebből 10,5 milliárdot adott az IMF.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik