Nagyvilág

Tunézia szakít a múlttal

Fued Mebazaa, Tunézia szombat óta hivatalban lévő ideiglenes elnöke szerda esti rövid televíziós beszédében „teljes szakítást” ígért a múlttal „a méltóság és szabadság forradalma jogos törekvéseinek” megvalósítása érdekében.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a kormány elsődleges feladatának tekinti majd az állam és a párt elhatárolását. Zin el-Abidin Ben Ali előző elnök pártja, az RCD teljes felügyelete alatt tartotta az államot. Mebazaa korábban a képviselőházat vezette, és a tunéziai alkotmány értelmében vette át az ország irányítását. Az elnök beszédében megismételte Mohammed Gannúsi miniszterelnök általános amnesztiára és a szabad információáramlásra vonatkozó hétfői ígéretét.

Nadzsib Sebbi fejlesztési miniszter szerint az átmeneti kormány szerdán “minden, a törvényes ellenzékhez tartozó politikai foglyot elengedett”. Állítólag az an-Nahdza nevű betiltott iszlamista mozgalom tagjai sincsenek már börtönben.
Ben Ali az egy hónapja tartó tömegtüntetések és zavargások hatására múlt pénteken elmenekült Tunéziából, majd szombaton hivatalosan is megfosztották hatalmától. Hétfőn megalakult az átmeneti nemzeti egységkormány, de benne maradt az előző, önkényuralmi rezsim több képviselője, így a tüntetések továbbra is folytatódtak. Kedden négy minisztert távolítottak el a kabinetből erre hivatkozva.

Az országban szabadon engedtek minden politikai foglyot, köztük a betiltott iszlamista mozgalom tagjait is. Az állami televízió később bejelentette, hogy letartóztatták viszont a megbuktatott Ben Ali elnök családjának 33 tagját azzal a gyanúval, hogy „bűncselekményeket követtek el Tunézia ellen”, és a híradás közben elkobzott aranytárgyakat és ékszereket mutattak be. Az országban korábban az a hír terjedt el, hogy az elnök felesége 1,5 tonna aranyat csempészett ki Svájcba, de ezt a nemzeti bank igazgatója tagadta. Az igazgató egy francia kormányforrás szerint viszont lemondott tisztségéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik