Nagyvilág

Orbán rosszabbra számított Strasbourgban

Inspirálónak és érdekesnek nevezte Orbán Viktor az Európai Parlamentben folytatott vitát azon a nemzetközi sajtótájékoztatón, amelyet közösen tartott Jerzy Buzekkel.

A kormányfő az Európai Parlament elnökével Strasbourgban tartott sajtótájékoztatóján kifejtette: a kritika bármilyen törvénnyel kapcsolatban a demokrácia része, de máshoz van joga a sajtónak és máshoz a választott képviselőknek.

Jerzy Buzek azt hangsúlyozta, hogy Magyarország összes elnökségi javaslatát pozitívan fogadta az Európai Parlament, és ő is kijelentette: a felhevült vita, amely a médiatörvény kapcsán kialakult, a demokrácia része.

Orbán Viktor elégedett a vita stílusával, rosszabbra számított; arra, hogy a parlament fele kivonul – mondta a miniszterelnök a sajtótájékoztatón. A magyar sajtó mindennap ennél erősebb kritikával illeti őt és kormányát, olyan kifejezéseket használnak, amit más országokban nem lehet; ennek ellenére nincs és nem is lehet eljárás emiatt Magyarországon, mert a médiatörvény ezt nem engedi meg – szögezte le.

Az osztrák Standard és a francia Le Monde kérdésére válaszolva hangsúlyozta: alkotmányos kötelessége, hogy megvédje Magyarországot, amikor megkérdőjelezik annak demokratikus elkötelezettségét. A kormányfő kifejtette: a kritika bármilyen törvénnyel kapcsolatban a demokrácia része és az újságíróknak is jogukban áll megkérdőjelezni a demokráciát egy országban. Az Európai Parlamentben azonban egy választott képviselő tette ezt, ami sértés a magyar néppel szemben – szögezte le. A miniszterelnök neveket nem említett, de a parlamenti vitában több képviselő is heves kritikával illette a médiatörvényt, illetve kérdőjelezte meg a sajtószabadság és a demokrácia létét, amennyiben egy ilyen jogszabály érvényben lehet.

Orbán Viktor a médiatörvény kapcsán kijelentette: a támadások többsége annak köszönhető, hogy a Fidesz kétharmados többséggel kormányoz: “én vagyok az európai baloldal számára a legveszélyesebb példa”, mondta. Véleménye szerint ebből következik a médiatanács összetétele is, amivel “nincs semmi baj” – egyes országokban a kormányfő nevezi ki őket, ami kevésbé demokratikus ennél, jegyezte meg.

A miniszterelnök megismételte: az Európai Bizottság vizsgálja a jogszabályt, és amikor közli észrevételeit, a magyar kormány reagálni fog ezekre. Végül mindezek alapján elkezdődik egy konzultáció, és ha a bizottság kéri, a jogszabályt módosítani fogják – mondta.

A vitában a legnagyobb frakció, a Néppárt képviselői azt az álláspontot képviselték, hogy bármilyen lépéssel meg kell várni az Európai Bizottság állásfoglalását. A szociáldemokraták és a liberálisok a törvény megváltoztatását szeretnék elérni, a Zöldek szerint pedig, akiknek az elnöke, Daniel Cohn-Bendit talán a leghevesebben bírálta a törvényt, a jogszabály ellentétes az alapvető európai értékekkel. Összességében a legtöbb bírálatot a törvény kapcsán a médiatanács összetétele és az elrettentő pénzbírságok kiszabásának lehetősége kapta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik