Nagyvilág

Obama fogadta a kínai elnököt

Barack Obama amerikai elnök helyi idő szerint kedden este szűk körű magánvacsorán fogadta a Fehér Házban kínai kollégáját, Hu Csin-taót.

A vacsora helyszíne a Fehér Ház rezidenciaként használt szárnyában található, úgynevezett régi családi ebédlő volt. A nem hivatalos eszmecserével fűszerezett eseményen amerikai részről jelen volt még Hillary Clinton külügyminiszter és Tom Donilon, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója.

A vacsora gesztus volt a magas rangú kínai vendég felé, aki a jelentések szerint zokon vette, hogy 2006-ban George W. Bush elnök csak egy munkaebéden fogadta és hogy akkori látogatásakor a zenekar nem játszotta végig a kínai himnuszt.

A CNN esti műsorának vezetője, John King a szokatlan vacsorameghívást kommentálva úgy fogalmazott: az Egyesült Államok Nobel-békedíjas elnöke vendégül látta a kínai elnököt, aki egy Nobel-békedíjast tart börtönben.

A hivatalos tárgyalások szerda délelőtt kezdődnek, s az elnökök – amerikai nyomásra – közös sajtóértekezletet tartanak, amelyen az előzetes egyeztetések értelmében mindkét vezető két-két kérdésre válaszol majd. Délután Obama és Hu amerikai és kínai üzletemberekkel találkozik.

A Fehér Ház és több amerikai miniszter előre jelezte, hogy a Huval és kíséretével folytatott tárgyalásokon nem fogja megkerülni az olyan kényes témákat, mint a jüan mesterségesen alacsonyan tartott árfolyama, Észak-Korea, vagy a szerzői és az emberi jogok tiszteletben tartása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik