Nagyvilág

Kitilthatják az EU területéről Lukasenkát

Nem léphet az Európai Unió területére Aljakszandr Lukasenka, ha a hónap végéig nem engedi szabadon az elnökválasztás után bebörtönzött ellenzékieket.

“Egy újabb utazási tilalom meghirdetése Lukasenka ellen, illetve a tilalom kiterjesztése más személyekre is a lehetőségek között van, amennyiben nem engedik szabadon a foglyokat” – fenyegette meg Catherine Ashton külpolitikai főképviselő a fehérorosz elnököt az Európai Parlament előtt Strasbourgban. A döntést az EU-s külügyminiszterek január 31-én esedékes találkozóján hozhatják meg.

“Ami Fehéroroszországban a december 19-i elnökválasztás után történt, mindannyiunkat sokként ért” – mondta az uniós diplomácia vezetője. “Eljött az idő, hogy cselekedjünk” – tette hozzá.

Diplomáciai források szerint a 27 tagország Brüsszelben ülésező állandó képviselői január 7-én döntöttek úgy, hogy újra megkezdik a vízumkorlátozási eljárást Lukasenka és rezsimjének más tagjai ellen. Az EU korábban 2006-ban korlátozta az “utolsó európai diktátorként” emlegetett elnök és negyven fehérorosz tisztségviselő beutazását, hogy ezzel tiltakozzon az ellenzék elnyomása ellen. A szankciókat 2008-ban függesztették fel abban a reményben, hogy ezzel elősegíthetik a rendszer demokratikus nyitását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik