Külföld

Kettéválik Szudán

admin
admin

2011. 01. 19. 16:13

A nem hivatalos részeredmények alapján kimondható, hogy Dél-Szudán lakosságának túlnyomó része a függetlenségre szavazott - jelentették szerdán hírügynökségek a saját összesítéseikre hivatkozva.

A referendumot lebonyolító tíz tartomány többségében szerdán megkezdték a részeredmények előzetes kiadását, s már a töredék adatok összesítése alapján is biztos, hogy megvan az új állam kikiáltásához szükséges többség. A tízből hét tartományban kerültek eddig napvilágra adatok, és az derül ki belőlük, hogy a szavazók 95-99 százaléka voksolt az elszakadásra az északi országrésztől. A részvételi arány 96 százalékos volt.

Nyugati Bahr-el-Gazál tartományban 94,6 százalék, a Lakes tartományban 99,9 százalék, Jonglei és Keleti-Egyenlítő tartományban 99 százalék támogatta a függetlenséget, és hasonló tendenciáról érkezett jelentés Warrap, Unity és Középső-Egyenlítő tartományokból. Nyugati-Egyenlítő, Felső-Nílus és Északi Bahr-el-Gazál még nem tette közzé az adatokat, amelyek hivatalos összesítése és megerősítése február elején várható.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.