Nagyvilág

Gigantikus megállapodást kötött Washington és Peking

Az Egyesült Államok és Kína 45 milliárd dollár értékben kötött exportmegállapodásokat.

Az újonnan megkötött amerikai-kínai megállapodások 245 ezer amerikai állását biztosítják – jelentette ki szerdán a Fehér Házban Barack Obama amerikai elnök, miután megbeszéléseket folytatott Hu Csin-tao kínai államfővel.

Obama szerint a kínai elnök megígérte, hogy az amerikai cégeket nem éri diszkrimináció, ha kínai vállalatokkal versenyeznek majd a kínai piacon. Az amerikai elnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a két ország a jövőben hivatalos párbeszédet folytat majd az emberi jogokról.

A megállapodások részét képezi 200 Boeing repülőgép megvásárlása is, összesen 19 milliárd dollár értékben. További üzletekhez juthat az informatikai vállalat Honeywell, a gépiparban tevékenykedő Caterpillar és a Toshiba leányvállalata, az energiaipari berendezéseket gyártó Westinghouse Electric is. Az előzetes becslések szerint 235 ezer új munkahely létrejöttéhez járulhatnak hozzá az üzletek.

Ehy újságíróknak nyilatkozó hivatalnok korában azt is elmondta: számos fontos területen történt előrelépés a két fél között, például a szellemi tulajdon, a helyi innováció és a kormányzati beszerzések terén. A kínai fél ígéretet tett arra, hogy a kormányzati technológiai beszerzéseknél nem éri negatív diszkrimináció a külföldi vállalatokat, ahogy az alapján sem, hogy hol jegyzi be a vállalat szellemi termékeit.

Kína decemberben jelentette be: a kormányzati szervek és az állami tulajdonú vállalatok számára kötelezővé teszi a jogtiszta alkalmazások használatát. Most azt az ígéretet teheti Peking, hogy kivizsgálja a programban elérteket és nyilvánosságra hozza annak eredményeit.

A legmagasabb rangú vendégeknek kijáró 21 ágyúlövéssel és a két himnusz elhangzásával megkezdődött a kedden Washingtonba érkezett kínai elnök hivatalos állami látogatása. A felek amerikai források szerint a nap folyamán bejelentik, hogy egy, a nukleáris biztonságnak szentelt közös oktatóközpontot hoznak létre Kínában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik