Nagyvilág

Elhunyt a Békehadtest alapítója, a Kennedy klán tagja

Meghalt R. Sargent Shriver, az amerikai Békehadtest vezetője, aki John F. Kennedy elnök nővére, Eunice férje volt - közölte kedden a család.

Robert Sargent Shriver 95 éves volt. Életének utolsó éveiben Alzheimer-kórban szenvedett. Shriver a kezdetektől fogva felügyelte az 1961-ben megalapított Békehadtest tevékenységét, amelynek égisze alatt az Egyesült Államok – a Szovjetunióval vívott hidegháború jegyében – önkénteseket küldött a fejlődő országokba, akik szakmai és emberbaráti segítséget nyújtottak, s egyúttal propagandatevékenységet folytattak.

A szervezet idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. A Békehadtest több mint 200 ezer önkéntest küldött 139 országba, hogy a közoktatástól a környezetvédelemig számtalan program megvalósításához nyújtson segítséget. Sargent Shriver volt Lyndon B. Johnson elnök szegénység elleni háborújának fő stratégája, aminek keretében ő irányította a Fehér Háznak a gazdasági esély megteremtésére létrehozott irodáját.

Eunice Kennedy és Sargent Shriver 1953-ban kelt egybe. A sógor 1960-ban Kennedy elnökválasztási kampányát vezette az amerikai Középnyugaton. De Shriver nemcsak demokrata elnökök szolgálatába szegődött: volt a republikánus Richard Nixon kormányának párizsi nagykövete is. Ugyanakkor az 1972-es választásokon a demokratapárti George McGovern elnökjelölt helyetteseként sikertelen kísérletet tett Nixon legyőzésére.

A nyolcvanas-kilencvenes években Shriver volt a felesége által 1968-ban az értelmi fogyatékosok felkarolására megalapított speciális olimpiai mozgalom vezetője. Bill Clinton elnök 1994-ben az Elnöki Szabadságéremmel tüntette ki. Az eltávozott Shriver házaspárnak – Eunice 2009-ben halt meg – öt gyermeke maradt. Egyikük, Maria Shriver Arnold Schwarzenegger január elején leköszönt kaliforniai kormányzó felesége. Egy másik fiúk, Timothy P. Shriver, a nemzetközi speciális olimpiai bizottság elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik