cia
Nagyvilág

A börtönből is kémkedett az elítélt CIA-ügynök

Egy amerikai bíróság kedden nyolc évvel meghosszabbította egy kémkedés miatt elítélt CIA-ügynök börtönbüntetését, aki a rácsok mögül is kapcsolatba lépett Oroszországgal.

Az amerikai hírszerzés egykori magas rangú vezetője a fián keresztül adott át információkat orosz ügynököknek, akiktől pénzt kapott. Az 59 éves Harold James Nicholson büntetését nyolc évvel hosszabbította meg egy portlandi bíróság, miután a férfi bűnösnek vallotta magát két vádpontban. Nicholsont 1997-ben több mint 23 évig tartó börtönbüntetésre ítélték, amiért Oroszországnak kémkedett. Ő volt a legmagasabb rangú CIA-ügynök, akit kémkedés miatt ítéltek el, és az első, akit kétszer.

A férfi elmondása szerint gyermekei rossz anyagi helyzete miatt vette fel a kapcsolatot újra Oroszországgal, 2006-ban. Nicholson a börtönlátogatások alatt papírcetlikre írt információkat adott át fiának, Nathaniel Nicholsonnak, aki utána többször is találkozott orosz tisztségviselőkkel, hírszerzőkkel, és majdnem ötvenezer dollárt kapott tőlük.

A CIA ügynökei azonban a kezdetektől fogva figyelték és követték Nathanielt, akit 2008-ban tartóztattak le. A fiút tavaly decemberben öt hónapra felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy vádalku részeként, amelyben vállalta, hogy együttműködik az ügyészséggel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik