Nagyvilág

Medvegyev: továbbra is támogatjuk Palesztinát

Dmitrij Medvegyev orosz államfő megerősítette, hogy Oroszország tartja magát a független palesztin állam Szovjetunió általi elismeréséhez.

Medvegyev kétnapos közel-keleti látogatása első állomásán, Jerikóban, a Mahmúd Abbász palesztin elnökkel folytatott megbeszélés utáni sajtóértekezleten kijelentette: “Oroszország hosszú idővel ezelőtt döntött… támogattuk és támogatni fogjuk a palesztin nép elidegeníthetetlen jogát arra, hogy független állama legyen, Kelet-Jeruzsálem fővárossal”.

A Szovjetunió 1988-ban ismerte el a Jasszer Arafat kikiáltotta független palesztin államot, amely akkor még csak deklaráció formájában létezett.

Az utóbbi két hónapban több latin-amerikai ország, köztük a két legjelentősebb, Brazília és Argentína is elismerte a palesztin államot, s ez aggasztja Izraelt, mert elemzők úgy vélik, hogy az elismerések hatására a palesztinok teljes jogú ENSZ-tagságért folyamodhatnak.

Dmitrij Medvegyevnek államfőként ez az első látogatása Ciszjordániában, ahol Jerikó egyike a részleges autonómiát élvező palesztin enklávéknak. Elődje, Vlagyimir Putyin hat évvel ezelőtt járt ugyanott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik