Nagyvilág

Kezdődnek a banki stressz-tesztek

A tervek szerint az év közepéig lefolytatják a bankok válsággal szembeni ellenálló képességének újabb tesztjét az Európai Unióban - jelentették be Brüsszelben a tagállamok pénzügyminisztereinek találkozóján.

Michel Barnier, az Európai Bizottság pénzügyi szolgáltatásokért is felelős tagja a soros magyar elnökség alatt lezajlott ülés után kijelentette, hogy a korábbi tapasztalatokból okulva az eddigieknél szigorúbb és erőteljesebb próbákat kívánnak végezni.

Barnier beszámolt arról is, kedvező fogadtatása volt annak a felvetésnek, hogy a likviditási területre is terjesszék ki a próbát.
Mint mondta, nagyjából ugyanazokat a bankokat fogják tesztelni, mint tavaly. Így, legalább 85 pénzintézetre terjed majd ki a vizsgálat.

A francia biztos a jövőbeni nehézségek megelőzése érdekében felelősségteljes hozzáállást és önmérsékletet kért a bankoktól is, elsősorban a vezetői jövedelmeket illetően

Az ülés után az is kiderült, hogy az euróövezet pénzügyi stabilitásának segítését szolgáló alap hitelkeret-növelésének kérdéséről is tárgyaltak. Ezt a tagországok nem egyformán látják szükségesnek és sürgetőnek. A keddi – köztük német és francia – állásfoglalások lényege az volt, hogy a keret szélesítése előtt, illetve mellett szükség van az államháztartási fegyelem további szigorítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik