Nagyvilág

Kettévágott egy kisvárost az ausztráliai árvíz

Térdig érő víz árasztott el több települést keddre Victoria ausztrál szövetségi államban, és továbbiakat is fenyeget a természeti katasztrófa, így további lakosokat kell kiköltöztetni otthonából.

A kontinensnyi ország délkeleti részén elterülő Victoria állam a hétvégén vált az árvíz áldozatává. A korábban még csak Queenslandet és Új-Dél-Walest sújtó csapás 30 halálos áldozatot követelt. Valószínűleg ez lesz az ország történetének legnagyobb kárt okozó katasztrófája – jelentette ki hétfőn az ausztrál államkincstár vezetője.

A 14 ezer lakosú Horsham várost kettévágta egy kiáradt folyó: kedden átszakadt a Wimmera folyó gátja Horshamben, a város területe kettészakadt, mintegy 500 házat körbevett a víz. Délutánra azonban már elkezdett visszahúzódni az ár.

A helyi hatóságok szerint egy kisfiú az újabb halálos áldozata az árvizeknek Ausztrália déli részén, ahol az ár kettészelte Horsham városát. Eközben Julia Gillard miniszterelnök arról beszélt, hogy az áradások Ausztrália hét állama közül már ötben okoztak pusztításokat és eddig több, mint harminc ember halálát okozták. A kormányfő arra is kérte a nagyvállalatokat: segítsenek a helyreállítási munkákban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik