Nagyvilág

Katonák támadtak a tunéziai elnöki palotára

A tunéziai hadsereg egységei vasárnap támadást indítottak az elnöki palota ellen, amelyet az elmenekült tunéziai elnök testőrsége foglalt el.

Az összecsapás azután történt, hogy a tunéziai hatóságok letartóztatták az elnöki testőrség vezetőjét. Ali Seriati tábornokot államellenes összeesküvéssel vádolják, valamint azzal, hogy ő állt a tüntetések alatt történt erőszakos események mögött.

Egy telefonon keresztül nyilatkozó szemtanú lövéshangokról számolt be, és közölte, hogy a hadsereg kordonokkal zárta le a palota környékét. Egy másik szemtanú pedig legalább két katonai helikoptert látott a palota felett körözni. A tunéziai állami televízió információi szerint a hadsereg segítségét a palota mellett lévő épületben megbúvó rendőrök kérték.

Korábban a fővárosban lőttek agyon katonák két orvlövészt – közölte a hadsereg egyik tisztje, az állami televízióval. A tiszt elmondása szerint a lövészek egy a belügyminisztérium melletti épületből lövöldöztek.

Mohammed Ghannouchi tunéziai kormányfő közben “zéró toleranciát” hirdetett mindazokkal szemben, akik veszélyeztetik az ország biztonságát, “bárkik is legyenek”.

Az új tunéziai kormány összetételét hétfőn fogják bejelenteni – közölte az egyik ellenzéki párt vezetője, a kormányfővel folytatott tárgyalások után. Abban egyetértés volt, hogy az új kormányban nem vehetnek részt a Zine al-Abidine Ben Ali elmenekült elnököt támogató pártok.

A tunéziai hatóságok vasárnap a javuló biztonsági helyzetre hivatkozva enyhítettek a kijárási tilalmon, egy órával megrövidítették azt. A szükségállapot azonban továbbra is érvényben van: három embernél több nem gyűlhet össze az utcákon, és a rendőröket arra utasították, hogy lőjenek le bárkit, aki menekül előlük.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tunézia: három elnök 24 óra alatt (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik