Nagyvilág

Brüsszel még elemzi a médiatörvényt

Az Európai Bizottságban még folyik a magyar médiatörvény elemzése, a munka távolról sem fejeződött be.

Jonathan Todd, a médiaügyekben illetékes Neelie Kroes EU-biztos szóvivője a bizottság déli sajtótájékoztatóján teljességgel tévesnek nevezte azt a hétfői magyar napilap-értesülést, miszerint az Európai Bizottság rendben lévőnek találta a magyar médiatörvényt, és csak kisebb módosításokat fog javasolni. Todd elmondta, hogy a brüsszeli testület csak a múlt pénteken kapta meg a magyar hatóságoktól az elfogadott törvényszövegről szóló hivatalos értesítést. A korábban, e hivatalos értesítés előtt Brüsszelbe eljuttatott angol nyelvű törvényszöveg-fordítás abban az értelemben irreleváns, hogy a bizottság csak a hivatalos értesítésben megkapott szövegről alakíthat ki hivatalos álláspontot – tette hozzá.

Megerősítette, hogy Kroes EU-biztos hétfő este az Európai Parlament (EP) polgári szabadságjogokkal, valamint igazságügyi és belügyi kérdésekkel foglalkozó bizottságának (LIBE) rendkívüli strasbourgi ülésén tájékoztatást ad majd az elemző folyamat eddigi állásáról.

Jonathan Todd most az MTI-nek elmondta: Neelie Kroes biztos hivatala alapvetően a média- és audiovizuális szolgáltatásokról szóló irányelv szempontjából elemzi a törvényt, de szerinte elképzelhető, hogy a bizottsági elemzés során más vonatkozások is felmerülnek.

A ügyet jól ismerő, névtelenséget kérő brüsszeli forrás az MTI-nek hétfőn azt mondta: a bizottság várhatóan a törvény számos pontját illetően kíván majd kérdéseket feltenni a magyar félnek. E kérdéseket akár már a közeli napokban is megfogalmazhatják. Az azonban egészen valószínűtlennek látszik, hogy Brüsszel a teljes törvény visszavonására szólítaná fel Budapestet – tette hozzá a forrás.

Az MTI úgy értesült, hogy Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, aki jelen lesz a hétfő esti strasbourgi LIBE-ülésen, külön kétoldalú megbeszélést is folytat majd Neelie Kroesszal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik