Nagyvilág

Menekülteket mentettek Korfunál

A görög kikötői hatóságok Korfu szigete közelében kimenekítettek 241 menekültet egy Olaszországba tartó, veszélybe került hajóról, és keresnek további mintegy húsz eltűntet - közölték hivatalosan.

A kutatási és mentési munkálatok viharos időjárási körülmények között folytak hajókkal és helikopterekkel Korfutól 30 tengeri mérfölddel nyugatra. A kimenekítettek – akik afgánnak mondják magukat, és sok nő, valamint gyerek is van köztük – elmondták, hogy társaik akkor estek vízbe, amikor a 35 méter hosszú hajó léket kapott.

A korfui rendőrség egy telefonos segélyhívás aalpján értesült a balesetről. A görög parti őrség egy kis teherhajóra menekítette a szerencsétlenül jártakat. Egy korábbi jelentés szerint egy holland zászló alatt közlekedő hajó vette fel őket a fedélzetére. A teherhajó érkezését Korfura vasárnap napközben várják. A menekültek sorsáról személyazonosságuk megállapítása után döntenek. Egyelőre nem tudni, hogy honnan indult a hajó, amely nem sokkal utasainak kimenekítése után elsüllyedt.

Görögország az elmúlt években az Ázsiából Európába irányuló illegális menekültáradadat és a menedékkérők legfontosabb tranzitországává vált. A többi európai ország azonban egyre kevesebb menekültet enged be, ezért a migránsok egy jó része Görögországban reked. Az embercsempészek pedig újabb és újabb útvonalakat, utazási módokat tervelnek ki a menekültek számára. Becslések szerint a 11 millió lélekszámú Görögországban jelenleg mintegy félmillió illegálisan érkezett ember vár sorsának jobbra fordulására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik