Nagyvilág

Egyiptomban halálra ítélték a keresztényeket gyilkoló muzulmán férfit

Hat kopt keresztény és egy rendőr meggyilkolásáért szabták ki a legsúlyosabb büntetést, a két tettestárs életfogytiglant kapott a tavaly januárban elkövetett bűncselekményért.

A tettesek a kopt ortodox keresztények karácsonyán az ország déli részén található Nagaa Hammádi városban autójukkal elhaladtak templomból távozó kopt hívek mellett, és tüzet nyitottak rájuk. Halálos lövést kapott egy ott posztoló rendőr is.

Az elkövetőket két nappal később el is fogták. Az ügyben ítélkező bíróság a 39 éves Mohammad Ahmed Huszeint bűnösnek találta előre kitervelt emberölés, valamint az állampolgárok megfélemlítése vádjában, s ezért halálra ítélte. Az ítéletet még jóvá kell hagynia az ország legfelsőbb muzulmán vallási méltóságának, a kairói nagymuftinak.

A koptok, azaz egyiptomi keresztények a mintegy 80 milliós ország lakosságának nagyjából tíz százalékát teszik ki. Immár több mint húsz éve folyamatosan hátrányos megkülönböztetésre panaszkodnak.

Az egyiptomi belügyminisztérium akkor azt állította, hogy a tettesek feltehetően meg akarták torolni, hogy tavaly novemberben egy keresztény férfi megerőszakolt egy 12 éves muzulmán lányt. A novemberi bűntény után öt napig tartottak a zavargások Nagaa Hammádiban és a környékbeli falvakban, a helyi muzulmánok keresztény tulajdonban lévő ingatlanokat támadtak meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik