Nagyvilág

Az agg elnök helyett lánya vezeti a francia szélsőjobb pártot

Több mint kétharmados többséggel választották meg a szélsőjobboldali francia Nemzeti Front (FN) élére a hétvégi pártkongresszuson Marine Le Pen eddigi alelnököt.

Ezáltal az eddigi elnök és pártalapító, Jean-Marie Le Pen lánya automatikusan az FN államfőjelöltje lesz a 2012-es választáson. Egy pénteken megjelent közvélemény-kutatási eredmény szerint a franciák 18 százaléka szavazna az FN-elnökre, ha most lenne az államfőválasztás.

A 42 éves Marine Le Pen a szavazatok 67,65 százalékát szerezte meg a pártkongresszuson. A maradék 32,35 százaléknyi voks egyetlen ellenfeléé, a 61 éves Bruno Gollnisché lett.

A 82 éves Jean-Marie Le Pen közel negyven év után adja át a párt vezetői tisztét legfiatalabb lányának, aki európai parlamenti képviselő is. Le Pen ugyanakkor nem vonul vissza teljesen: pártja tiszteletbeli elnökének választatta magát, s így valamennyi párton belüli bizottság tagja marad. Megőrzi európai parlamenti képviselői helyét is.

Marine Le Pen jelezte, hogy vetélytársának, Bruno Gollnischnak felajánlja az “első alelnöki” címét, annak érdekében, hogy 15 hónappal az elnökválasztás előtt a párt megőrizze egységét. “Ez nagyon fontos poszt. Egy olyan pártban, ahol eddig nem volt második számú vezető, ez akár forradalomként is értelmezhető” – hangsúlyozta az új elnök.

A leköszönő elnök szerint lánya megfelelő vezetője lesz az 1972-ben alapított pártnak. “Marine vezetőnek született, és maximálisan megvan benne minden olyan képesség, amely az FN elnökségéhez és a köztársasági elnökjelöltséghez kell” – mondta Jean-Marie Le Pen a Le Parisien című napilapban vasárnap megjelent interjújában. “Politikailag pedig szinte ugyanazt az álláspontot képviseli, mint én” – tette hozzá.

Alain Duhamel közismert politikai elemző a Libération című baloldali lapban közölt írásában azt hangsúlyozta, hogy miután Marine Le Pen általában kerüli a botrányt kiváltó megfogalmazásokat, a provokatív szójátékokat, és soha nem tesz antiszemita vagy rasszista kijelentéseket, a francia médiában elterjedt az a vélekedés, hogy más, mint az apja. Az elemző szerint azonban Marine még “veszélyesebb” lehet, mint az eddigi elnök, mert ugyanolyan ékesszóló, karizmatikus és harcos, de kevésbé művelt és tehetséges, miközben keményebb és kegyetlenebb ember, mint az apja.

Az új szélsőjobboldali pártvezető jövőre nem egyszerűen szeretné megismételni apja 2002-es sikerét, amikor is Jean-Marie Le Pen bejutott az elnökválasztás második fordulójába, hanem azt a célt tűzte ki, hogy az FN-ből kormányzásra alkalmas modern néppártot csinál. A pártkongresszuson a francia sajtó előtt nem titkolta, hogy a Nicolas Sarkozy államfő politikájában csalódott jobbközép szavazótábort szeretné maga mellé állítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik