Nagyvilág

A parlamenti elnök az ideiglenes államfő Tunéziában

A tunéziai alkotmánybíróság bejelentette, hogy az alaptörvény értelmében a parlament elnöke és nem a miniszterelnök az ország ideiglenes államfője - közölte az állami rádió szombaton.

A testület szombati döntésével megfosztotta hatalmától az eddigi államfőt, Zin el-Abidin ben Alit, aki előző nap elmenekült az országból, és jelenleg Szaúd-Arábiában tartózkodik. Egyben bejelentette, hogy az ország ideiglenes államfője Fued M’Bazaa, a képviselőház elnöke. A testület Mohamed Gannusi miniszterelnök kérésére az alkotmány 57. cikke alapján hozta meg döntését.

A miniszterelnököt pénteken, az alkotmány 56. cikke alapján nevezték ki ideiglenes államfővé, miután a megbuktatott addigi elnök elmenekült az országból. Ez az intézkedés azonban nyitva hagyta az ajtót Zin el-Abidin ben Ali hatalomba való visszatérése előtt, ami ellen egyként tiltakoztak jogászok, egy ellenzéki párt és a tüntetők.Az alkotmánybíróság közölte azt is, hogy az alkotmány értelmében új elnökválasztásra van szükség, amelyet 60 napon belül meg kell rendezni.

Fued M’Bazaa szombaton már le is tette államfői esküjét, s utána közölte: arra kérte a miniszterelnököt, hogy nemzeti egységkormányt alakítson. Hozzátette: az ország összes politikai erejével, ideértve az ellenzéket is, konzultációkat folytatnak. Egy ellenzéki vezető pedig máris bejelentette: a kormányfő elfogadta az ellenzéki pártok javaslatát egy koalíciós kabinet létrehozására, s vasárnap folytatják a megbeszéléseket.
A megbuktatott elnök időközben családjával együtt a szaúd-arábiai Dzsiddából az onnan 500 kilométerre délre fekvő kisvárosba, Abhába távozott – közölte egy forrás a szaúdi uralkodói család környezetéből. Szavai szerint a szaúdi hatóságok azért döntöttek a volt tunéziai elnök áthelyezéséről, hogy elejét vegyék az esetleges nyugtalanságnak a Dzsiddában élő tunéziai állampolgárok körében.

Az Arab Liga szombaton arra szólította fel a tunéziai politikai erőket és más csoportokat, hogy tartsák fenn a társadalmi békét, és vezessék ki az országot a jelenlegi válságból. A kairói székhelyű pánarab szervezet közleménye az egyik első nyilatkozat volt arab részről a tunéziai fejlemények nyomán. Az Arab Liga arra szólította fel „az összes politikai erőt, a tunéziai társadalom képviselőit és a tisztségviselőket, fogjanak össze annak érdekében, hogy megőrizzék a tunéziai nép vívmányait, és megvalósítsák a nemzeti békét”.

Barack Obama amerikai elnök a nyugalom megőrzésére és az erőszakos akciók elkerülésére hívta fel az összes érintett felet. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a tunéziai válság demokratikus rendezését sürgette, s egyben felszólított a szólás- és sajtószabadság teljes tiszteletben tartására. Angela Merkel német kancellár pedig egy „igazi demokrácia” létrehozásának fontosságát hangsúlyozta, s eközben szintén kiállt a sajtó- és gyülekezési szabadság garantálása, az emberi jogok tiszteletben tartása mellett.

Elemzők szerint Ben Ali megbuktatása hullámokat fog kavarni az egész arab világban, ahol az országok többségét hosszú évek óta uralmon lévő uralkodók vagy tekintélyelvű vezetők irányítják. A Tunéziában 23 évig hatalmon lévő elnök az első arab vezető, aki az utca nyomására volt kénytelen távozni tisztségéből.

A megbuktatott tunéziai elnök szombaton telefonbeszélgetést folytatott Moammer el-Kadhafi líbiai elnökkel – közölte a Jana líbiai hírügynökség anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna. A hírügynökség azt is jelentette, hogy Kadhafi szombaton üzenetet fog intézni „a baráti tunéziai néphez”.

A tunéziai miniszterelnök szombaton „elfogadhatatlannak” nevezte a fosztogatásokat, és figyelmeztetett, hogy a hatóságok mindent megtesznek a rend helyreállítására az észak-afrikai országban.

A rendőrség szombat reggel megkezdte Tunisz központjának elszigetelését, lezárva a központi Burgiba sugárútra – a pénteki nagy tüntetés színhelyére – vezető útvonalakat. Drótakadályokat állítottak fel, megakadályozva, hogy az autók és gyalogosok a sugárútra jussanak. A főváros utcáin katonák százai láthatók, akik vigyáznak a rendre, miközben a miniszterelnök az ellenzéki pártokkal koalíciós kormány létrehozásáról tárgyal. A levegőben katonai helikopterek köröznek. Az üzletek és kávéházak zárva tartanak.

Szombatra virradóra a városban folytatódott a fosztogatás, kirabolták, és részben felgyújtották a Géant és a Carrefour bevásárlóközpontokat. Az erőszakért a lakosság egyrészt a csaknem egy hónapja tartó zavargások során a börtönökből kiszabadult köztörvényes bűnözőket teszi felelőssé, másrészt a rendőrséget, amely szerinte a megbuktatott államfő pártján áll.

Az éjszakai kijárási tilalom végeztével láthatóvá váltak a tunéziai fővárosban szombatra virradóra lezajlott vandál pusztítás nyomai. Teljesen leégett a tuniszi főpályaudvar, helyén csak füstölgő romok maradtak. Kifosztottak számos üzletet, kávéházakat és nagy kereskedelmi központokat, gazdag állampolgárok házait. A rendőrség igyekszik véget vetni a fosztogatásnak, de a jelek szerint ehhez nincs elég ereje. A tunéziai televízió az éjszaka folyamán közzétette az állampolgárok segélykéréseit, akik védelemért esedeztek a házaikat ostromló fosztogató bandák ellen.

A tunéziai polgári repülésügyi hatóság szombaton közleményben jelentette be, hogy újra megnyitották az ország összes repülőterét, amelyeket pénteken zártak be. Ezzel lehetővé vált az országban tartózkodó külföldi turisták ezreinek kimenekítése. A turisták többségét németek, britek és írek alkotják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik