Nagyvilág

Dzurinda a magyar politikáról

Mikulás Dzurinda nem tartja szükségesnek, hogy Szlovákia a magyar belpolitikát bíráló államok első soraiban legyen.

A szlovák külügyminiszter szerint Szlovákiának az EU-ba való belépés után is megvan az önbizalma, évek óta jó gazdasági és politikai eredményeket mutat fel, ezért nincs szükség bírálatra.”Az intézkedések, amelyeket a Magyar Köztársaság gazdasági téren elfogadott, néhány beruházó külön megadóztatása, de a médiatörvény is, amely megzavarta a demokratákat, lehetővé tenné számunkra, hogy dobot vegyünk és erőteljes dobolásba kezdjünk, vagy egy nagy harsonát vegyünk és megfújjuk azt” – jelentette ki a szlovák külügyminiszter abban az interjúban, amelyet a pozsonyi közszolgálati TASR hírügynökség közölt szombaton.

Szerinte a külpolitikának “kifejezőnek és mértéktartónak” kell lennie. “Ha Szlovákia egy efféle harsona mögé állna, az gyanút keltene, és talán nem is csak a Magyar Köztársaság részéről, miszerint mi ezt konjunkturálisan csináljuk és politikailag hasznot szeretnénk húzni a helyzetből” – magyarázta Dzurinda.

A politikus szerint sokkal jobb, ha az ügyben olyan országok nyilatkoznak meg, melyek nem szomszédosak az érintettel és világosan beszélnek.

“Mi is elmondtuk véleményünket, de természetesen megfelelő módon” – fejtette ki a politikus, s hozzátette: fontosnak tartja a bizalmi kapcsolatok kiépítését Szlovákia és Magyarország között.

“Ha kihasználtuk volna az első alkalmat, és a szemükre vetünk mindent, amit csak lehet, elidegenedésünk csak tovább mélyült volna” – szögezte le a szlovák diplomácia vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik