Nagyvilág

Lemondott a japán kormány

Noda Josihiko  (Noda Josihiko )
Noda Josihiko  (Noda Josihiko )
Testületileg lemondott pénteken a japán kormány, hogy lehetővé váljék az új, átalakított kabinet megválasztása Kan Naoto eddigi miniszterelnök vezetésével.

Kan a nap folyamán mutatja be új kormányát, immár a harmadikat tavaly júniusban történt hatalomra kerülése óta. A távozó kormány négy hónapig, szeptember óta volt hivatalban.

Az eddigi kormány utolsó, helyi idő szerint péntek reggel tartott ülésén Kan hangsúlyozta, hogy a kormányátalakítás révén szavatolni kívánja a reformfolyamat véghezvitelét.

Kan nem tájékoztatta a nyilvánosságot arról, hogy az új kabinet miben fog különbözni a régitől, de bizonyosan nem tartja meg tisztségét Szengoku Josito, a kormány főtitkára és Mabucsin Szumio közlekedési miniszter, akiket sok ellenzéki támadás ért a szeptemberi kínai-japán tengeri incidens kezelése miatt. Az ellenzék azzal fenyegetőzött, hogy bojkottálni fogja a parlament tavaszi ülésszakát, ha ők hivatalban maradnak.

A közvélemény figyelmét leginkább Joszano Kaoru az egykoron liberális párti pénzügyminiszter várható kinevezése keltette fel. A 72 éves politikus – aki az ötszázalékos forgalmi adó növeléséért száll síkra – csütörtökön fogadta el a gazdasági tárca vezetését, hátat fordítva az ellenzéknek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik