Nagyvilág

Fegyverropogás Tunéziában: menekítik a turistákat

Zin el-Abidin ben Ali elnök menesztette a kormányt és rendkívüli állapotot hirdetett ki az országban zajló tüntetések miatt - jelentette pénteken az állami televízió.

Délután öt órától reggel hétig kijárási tilalom lépett életbe, és betiltották a 3 fősnél nagyobb csoportosulásokat.

A rendkívüli állapot elrendelése idején is tüntetés zajlott Tunisz belvárosában, s a megmozdulás helyszínéről lövések hallatszottak. Szemtanúk beszámolója szerint a rendőrök tüntetőket rugdostak és ütlegeltek. illetve könnygázt is bevetettek a tömeg ellen. Az AFP helyszínen tartózkodó újságírói azt jelentették, hogy egy külföldi fotós megsérült a fején.

A magyar külügyminisztérium azt javasolja, hogy akik ellátogatnának az országba, a helyzet javulásáig halasszák el tervezett útjukat. Az egyik legnagyobb európai utazási ügynökség, a Thomas Cook pénteki közlése szerint 1800 brit és ír turistát menekítenek ki Tunéziából, a német külügyminisztérium pedig közleményben óvta állampolgárait a zavargásokkal terhelt országba való utazástól.

Mint arról korábban már beszámoltunk: nyolcezer ember vonult fel a városközpontban az államfő távozását követelve, s gyilkosnak nevezve a politikust. Többen a belügyminisztérium épületére is felmásztak, egy csoport fiatal pedig kővel dobálta a rendőröket.Tüntetés volt az ország közepén lévő Szidi Buzidban is, ahol három héttel ezelőtt a megmozdulások elkezdődtek.

A 24 éve hatalmon lévő ben Ali csütörtök este bejelentette, hogy hatodszor már nem indul tisztségéért a 2014-es elnökválasztáson. Közölte, hogy mérséklik a cukor, a tej és a kenyér árát, a biztonsági erők többé nem használnak éles lőszert a tüntetők ellen, és sajtószabadságot ígért, az internet cenzúrázásának beszüntetését.

A meghozott és beígért intézkedések nem csöndesítették le az államfő lemondását sürgetőket, s az UGTT szakszervezet általános sztrájkra szólított fel. Több ország, köztük Nagy-Britannia és az Egyesült Államok azt tanácsolta állampolgárainak, hogy ne utazzanak Tunéziába, ami komoly csapás az ország gazdasága szempontjából kulcsfontosságú turistaiparra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik