Nagyvilág

Obama: a tragédia nem fordíthat bennünket egymás ellen

Összefogásra és párbeszédre szólította fel helyi idő szerint szerda este Tucsonban az amerikaiakat Barack Obama amerikai elnök az arizonai városban történt vérengzés áldozatainak ünnepélyes gyászszertartásán.

“Nem tehetjük meg, hogy arra használjuk fel ezt a tragédiát, hogy ismét egymás ellen forduljunk” – jelentette ki Obama. Az elnök óvta attól az amerikaiakat, hogy “egyszerű magyarázatokat” találjanak, és hogy egymást vádolják.

Tucsonban egy 22 éves fegyveres szombaton tüzet nyitott a Gabrielle Giffords demokrata képviselőnő fogadóóráján egybegyűltekre, s 6 embert megölt 14-et pedig – köztük a politikusnőt – megsebesített.

A szerdai búcsúztatón az elnök, aki korábban felkereste a kórházban Giffordsot, az Arizonai Egyetem arénájában emlékező mintegy 14 ezres tömeg üdvrivalgása közepette elmondta, hogy a merénylője által fejbelőtt képviselő – a támadás után először – kinyitotta a szemét.

Ugyancsak a kölcsönös vádaskodásokra utalva Sarah Palin, a republikánus párt volt alelnökjelöltje, egykori alaszkai kormányzó szerdán kijelentette, hogy bírálói “vérváddal” illették, amikor felelőssé tették a tucsoni mészárlásért.

Palin, megtörve a merénylet utáni többnapos hallgatását, kijelentette, hogy a “szörnyű bűncselekmények” önmagukért beszélnek, s hogy azok az elkövetőkkel “kezdődnek és érnek véget”. A politikus asszony szerint az újságíróknak és a politológusoknak nem kellett volna alig néhány órával a merénylet után “vérvádat” kreálni, s ezzel épp azt a gyűlöletet és erőszakot felszítani, amelyet pedig állításuk szerint el kívántak ítélni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik