Nagyvilág

Clinton: katasztrófa felé halad a Közel-Kelet

Szokatlanul kemény figyelmeztetést adott az arab országok vezetőinek Hillary Clinton amerikai külügyminiszter egy dohai fejlesztési konferencián.

Az amerikai külügyér a katari fővárosban, arab vezetők előtt tartott beszédében azt mondta, a térség országainak növekvő társadalmi feszültségekkel, a szélsőséges ideológiák terjedésével, sőt akár felkelésekkel is szembe kell majd nézniük, amennyiben nem kezelik a csökkenő olaj- és vízkészletek jelentette problémákat, illetve nem kezdeményeznek gazdasági és politikai reformokat.

Az AP hírügynökség beszámolója szerint Clinton úgy fogalmazott, gazdasági és politikai lehetőségeket kell teremteni az arab országok robbanásszerűen növekvő fiatal népessége számára, enélkül ugyanis a fiatal generációk egyre növekvő hányada fordulhat a radikalizmus, illetve a terrorizmus felé.

Az elsőszámú amerikai diplomata szavait alátámasztják az elmúlt hetek eseményei is: Clinton arab országokban tett látogatása alatt zavargások törtek ki a tágan értelmezett Közel-Kelethez tartozó Tunéziában és Algériában, Libanonban pedig összeomlott a kormánykoalíció.

AJÁNLOTT LINKEK:

Nem Izrael a Közel-Kelet legnagyobb problémája (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik