Nagyvilág

Népszavazás dönthet Berlusconiról

Az olasz alkotmánybíróság szerdán szabad utat engedett egy tervezett népszavazásnak, amelynek az a célja, hogy eltörölje a Silvio Berlusconi kormányfőnek és minisztereinek mentelmi jogot biztosító törvényt.

Tavaly márciusban fogadta el a parlament a „legitim akadályoztatás” nevet viselő törvényt, amelynek alapján maximum 18 hónapra automatikusan felfüggesztik a miniszterelnök és kormányának tagjai ellen folyó pereket, ha az érintettek „becsületszavukat adják”, hogy a bíróság előtti megjelenésben törvényesen akadályoztatva vannak. A jogszabály lélegzetvételnyi szünetet biztosított Silvio Berlusconi jobboldali kormányfőnek, médiamágnásnak, aki ellen két ügyben is bírósági eljárás folyt akkor Milánóban.

A sokat vitatott törvény eltörlésének érdekében az Értékek Olaszországa (IDV) nevű ellenzéki párt kezdeményezett referendumot, amelynek megtartása azonban attól függ, hogy az alkotmánybíróság csütörtökön kihirdetendő döntésében miként foglal állást magáról a jogszabályról. Ha az alkotmánybíróság elkaszálja a törvényt, Milánóban azonnal felújítják a pereket.
A Mediaset-ügyben adócsalással, a Mills-ügyben pedig tanú megvesztegetésével vádolják a miniszterelnököt. Ebben az esetben a népszavazás értelmét vesztené, ha azonban a taláros testület ellenkező döntést hoz, az államfőnek napokon belül ki kell írnia a referendumot, mégpedig az április és június közötti időszakra.

Berlusconi 2008 tavaszán került ismét a kormányfői székbe, és már a nyár folyamán keresztülvitte a parlamentben azt a törvényt, amely jogi mentességet biztosít a négy legmagasabb olasz közjogi méltóságnak: az államfőnek, a miniszterelnöknek, a szenátusi és a képviselőházi elnöknek. A törvény megfogalmazói kizárólag Berlusconira szabták a jogszabályt, hiszen csak ellene folyt bírósági eljárás megvesztegetés és pénzügyi bűncselekmények gyanújával. 2009 októberében azonban az alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a törvényt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik