Nagyvilág

Nem dőlt össze az Eiffel-torony

Kiállta a modern szimulációs eljárások próbáját Párizs világhírű "öreg hölgye", az Eiffel-torony, amelyet építése idején - az 1880-as években - mindössze húsz esztendőre terveztek.

Volt, aki azt mondta az 1889-es világkiállításra épült vastoronyról, hogy talán húsz évig sem bírja. Egy matematika professzor annak idején azt jósolta, hogy az építmény össze fog omlani, ha már a kétharmada elkészül.

Gustave Eiffel tornya azonban nemcsak, hogy átvészelte a történelem viharait, hanem újabb szimulációs elemzések szerint is kikezdhetetlen. A Technical Centre for Mechanical Industries (CETIM) szakemberei kiterjedt komputeres modellezéssel vizsgálták meg a 18 ezer darabból összeállított tornyot, a világ legnagyobb vasépítményét. A tornyot hurrikán erejű szél, korbácsoló eső, rendkívüli meleg, hideg és kövér hótakaró “támadta” a szimulációs rendszerben, mindez azonban hiába, az “öreg hölgy” egy alkalommal sem hajlott meg.

“A legkeményebb tesztnek vetettük alá, és arra jutottunk, hogy a torony kifogástalan állapotban van – mondta az építmény szerkezeti biztonságáért felelős SETE nevű társaság felelőse. – Még a súlyát is megkétszereztük, hogy lássuk, mi történik. A torony ugyan megmozdult, de nem omlott le.”

Az Eiffel-toronyra idén kisebb szépészeti beavatkozás vár, fennállása óta 19. alkalommal festik le. Jövőre az első szint szerkezete esik át alapos felülvizsgálaton.

A világhírű torony 8500 tonnát nyom, ehhez az idők folyamán további 3000 tonna járult többek között a liftek, az éttermek és a televíziós antenna révén.

A számítógépes szimuláció bevett szokássá vált az olyan modern épületek tervezésekor, mint a Kuala Lumpur-i Petronas-torony vagy éppen a dubaji Burdzs Kalifa-torony. A technikát hidak építésénél is alkalmazzák. Az Eiffel-torony vizsgálata azonban nem kis kihívás volt a szakemberek számára, például azért, mert az építéskor használt vas és szegecsek másként viselkednek, mint a manapság használt anyagok.

A felmérés során arra is fény derült, hogy a torony az utóbbi 120 évben 13 centimétert zsugorodott: kissé összement saját súlya alatt. Mindent figyelembe véve – és a jövőben várható éghajlati jelenségek ellenére – a torony még két-három évszázadig a helyén marad – adtak megnyugtató véleményt a szakemberek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik