Nagyvilág

Összecsapások Tunézia utcáin

Tüntetők csaptak össze a rendőrséggel kedd este Tunisz egyik külvárosában - közölték szemtanúk a Reuters hírügynökséggel.

A tömeges munkanélküliség és kilátástalanság miatt zajló tunéziai tiltakozások decemberi kezdete óta először terjedtek át az erőszakos zavargások az észak-afrikai ország fővárosára is.

A szemtanúk beszámolója szerint a munkások lakta Ettedamen negyedben a tömeg boltokat dúlt fel, felgyújtott egy bankfiókot. A rendőrség botokkal ütlegelte a zavargás résztvevőit és figyelmeztető lövéseket adott le.

Az elmúlt napok zavargásainak eredményeként a tunéziai kormány eddig négy civil halálát ismerte el, húszra emelve az elmúlt évtizedek legsúlyosabb zavargásainak áldozatairól kiadott mérlegét.Az emberi jogi csoportok ennél is több áldozatról tudnak.

Az észak-afrikai országban csaknem négy hete tiltakoznak fiatalok a tömeges munkanélküliség és a kilátástalanság miatt, s az államfő 300 ezer új munkahely létrehozását ígérő hétfő esti televíziós beszéde nyomán újabb két városban csaptak össze a tüntetők és a rendőrök.

A belügyminisztérium legújabb közleménye szerint a négy áldozat hétfőn a fővárostól mintegy 200 kilométerre délnyugatra fekvő Kaszerinében veszítette életét, ahol a legkomolyabb tiltakozások zajlottak a hét végén. Más jelentések hétfőn több mint tíz halottról számoltak be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik