Nagyvilág

Már a sertéshúsban is találtak dioxint

Első ízben mutattak ki dioxint sertéshúsban egy német farmon.

A minta olyan állatból származik, amelynek gazdája a botrány nyomán kétes hírnévre szert tett schleswig-holsteini üzemből szerezte be az állatai hízlalásához szükséges tápot – ismertették a hannoveri mezőgazdasági minisztériumban kedden.

Korábban csak tojásban, illetve tojótyúkok húsában észleltek a januári ellenőrzések során a megengedett értéket sokszorosan meghaladó dioxintartalmat. Kiderült, valamennyi (mintegy 4700) gazdaság a Harles & Jentzsch takarmánykeverő cégtől kapta az állatok hízlalására használt tápot.

A cég összesen 12 német tartomány gazdáit látta el tápkeverékkel, amelyben a 3-4 százaléknyi zsiradékba biodízel gyártásához használt, szennyezett zsír is került. Erről a cég vezetőinek már tavaly márciusban tudomásuk volt, ám a tápkeverés és a kiszállítás zavartalanul folyt tovább. Emiatt százmillió eurós nagyságrendű kártérítési per fenyegeti a vállalatot az érintett gazdák részéről.

A múlt héten lezárt állattenyésztő gazdaságok többségét feloldották a zárlat alól, így ezek ismét értékesíthetnek állatokat, illetve tojást és tejet. Az eredetileg 4700 farm közül már csak 558-ra vonatkozik a hatósági zárlat, ezek közül 330 Alsó-Szászországban, 143 Észak-Rajna-Vesztfáliában, 62 pedig Schleswig-Holsteinben található.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik