Nagyvilág

Lopnak és ittasan vezetnek a diplomaták Berlinben

A Berlinben állomásozó külföldi diplomaták és családtagjaik egyre gyakrabban kerülnek a rendőrség látómezejébe.

A leggyakoribb okok: sebességtúllépés, ittas vezetés, általuk okozott baleset helyszínének elhagyása és lopás – ám nem kell félniük, mert mentességük megóvja őket a jogi következményektől.

A legutóbbi ilyen eset tavaly december 27-én Spandau kerületben történt. Az Ohmstrasse egyik lámpás kereszteződésében egy szaúdi diplomata által vezetett fekete Mercedes belehajtott egy, a zöld jelzésre várakozó Smart kisautóba. Az ütközéskor a Smart vezetője megsérült – a balesetért felelős személy azonban simán megúszta a dolgot: a rendőrség nem indíthat eljárást diplomaták ellen.

Nem kell tartania följelentéstől annak a bolgár diplomatafeleségnek sem, akit ugyanezen a napon lopáson értek tetten a belvárosi Friedrichstrasse egy élelmiszerüzletében. Pár nappal korábban a lengyel nagykövetség egyik Mercedes autója Charlottenburg kerület egyik Shell-kútjánál tankolt – majd a vezető fizetés nélkül elhajtott. Közös jellemzőjük a szaporodó eseteknek, hogy a diplomaták tudják: mentességük kizárja a büntetőjogi felelősségre vonást.

A legtöbb kihágást a közúti közlekedésben követik el diplomaták. 2009-ben 8610 olyan szabálysértést, illetve balesetet jegyeztek fel berlini rendőrök, amelyben diplomáciai rendszámú gépjármű volt érintett. Egy évvel korábban az ilyen esetek száma 8398 volt. 2010-ről még nincs statisztika, ám a hatóság további emelkedéssel számol – írta a Berliner Zeitung.

A közlekedési szabályokra leginkább fittyet hányó diplomaták “rangsorát” a szaúd-arábiaiak és az oroszok vezetik. Mögöttük Kína, Egyiptom és Franciaország küldöttei következnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik