Nagyvilág

Hazahívta vatikáni követét Egyiptom

Miután a külügyminisztérium „elfogadhatatlan beavatkozásnak” minősítette a pápa szavait az egyiptomi kopt hívőket ért újévi támadásról, Egyiptom kedden hazahívta konzultációra vatikáni nagykövetét.

XVI. Benedek az elmúlt napokban többször is elítélte a támadást, amelyben 21 kopt keresztény vesztette életét, és hangsúlyozta azt az igényt, hogy a közel-keleti kormányok törvényekkel és a gyakorlatban is védelmezzék a kisebbségi keresztényeket a visszaélésekkel és a vallási türelmetlenséggel szemben.

Az egyiptomi külügyminisztérium közleménye szerint az egyházfő egyes kijelentései „elfogadhatatlan beavatkozást jelentenek Egyiptom belügyeibe. A minisztérium szóvivője közölte, hogy Ahmed Abul Geit külügyminiszter üzenetet küldött vatikáni kollégájának, és ebben azt hangsúlyozta, hogy Egyiptom el akarja kerülni a vallási ügyekből fakadó feszültségeket, fenn akarja tartani „az érett párbeszédet” a Vatikánnal.
Abul Geit arra kérte a vatikáni illetékeseket, hogy vállalják: sem nyilatkozataikban, sem más európai országokkal folytatott megbeszéléseiken nem avatkoznak bele Egyiptom ügyeibe. A külügyminiszter egy január 8-án kiadott nyilatkozatában már leszögezte: országa nem hagyja, hogy „bármely nyugati politikus saját érdekében használja ki” az alexandriai keresztények ellen elkövetett támadást. Ennek egyik előzménye, hogy 7-én az Európai Unió „konkrét” fellépését kérte a keresztények védelmében négy tagország, köztük Magyarország is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik