Nagyvilág

Románia elővigyázatossági megállapodást köt az IMF-fel

Románia elővigyázatossági megállapodást köt a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval - erősített meg egy múlt heti, nem hivatalos értesülést hétfőn Gheorghe Ialomitianu román pénzügyminiszter, a Mediafax hírügynökség jelentése szerint.

A múlt héten az ügylethez közel álló egyik forrás azt mondta, hogy Nemzetközi Valutaalappal 3,6 milliárd eurós elővigyázatossági megállapodást köt Románia azután, hogy áprilisban kifut a jelenleg érvényes készenléti hitelszerződés.

A pénzügyminiszter hétfőn nem közölte, hogy az IMF-fel és az EU-val kötendő új megállapodás milyen összegről szólna. Csak annyit jegyzett meg, hogy kizárólag abban az esetben nyúlna az Európai Bizottság által jóváhagyásra kerülő pénzhez Románia, ha nem lenne képes fedezni idei államháztartási hiányát. Ez azonban nem valószínű – tette hozzá.

Románia 2009 tavaszán kötött 20 milliárd euró értékű, többoldalú nemzetközi készenléti hitelmegállapodást az IMF szervezésében, aminek időtartama két év. Az IMF 13 milliárd euróval járult hozzá a csomaghoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik