Nagyvilág

Izrael gázai terrorközpontokra támadt

Két objektum ellen intézett támadást az izraeli légierő hétfőre virradóra a Gázai övezetben - közölte az izraeli hadsereg szóvivője.

E csapások “terrorcselekmények központjait” érték, válaszul azokra a rakéta- és aknatámadásokra, amelyeket a hét végén az övezetből indítottak el Izrael ellen – tette hozzá a szóvivő. Mint mondta, a Hamász palesztin iszlamista szervezet “az egyedüli felelőse e támadásoknak, még ha nem vállalja is magára azokat”.

2008 végén Izrael nagyszabású offenzívát indított a Hamász uralta Gázai övezet ellen, hogy véget vessen a területét érő ilyen akcióknak. Ezek száma azóta jelentős mértékben csökkent, de az izraeli hadsereg adatai szerint még tavaly is 235 rakétát és aknát indítottak el, illetve lőttek ki Izrael felé.

Izraeli kormánytagok – köztük Szilván Salom miniszterelnök-helyettes – vasárnap azt mondták: nem tartanak kizártnak egy újabb offenzívát az övezet ellen, amennyiben folytatódnak az Izraelt érő rakétatámadások. Előző nap, szombaton egy kibuc három lakója, köztük két thaiföldi mezőgazdasági dolgozó sebesült meg egy tüzérségi támadásban, amelyet a Iszlám Dzsihád radikális palesztin szervezet katonai szárnya, az al-Kudsz Brigádok vállalt magára Gázában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik