Nagyvilág

Instabil személyiség volt az amerikai ámokfutó

Vajon mi járhatott Jared Lee Loughner zavaros agyában, amikor fejbe lőtte Gabrielle Giffords képviselőt és még 19 emberre rátüzelt? A 6 halottat követelő merénylet után az amerikai média a merénylet okát találgatja.

Elemzők szerint a merényletnek köze lehetett ahhoz, hogy
Loughnert 2007-ben “megsértette” a képviselőnő. “Honnan veszi, hogy a szavaknak van értelme?” – kérdezte meg Giffordsot leendő merénylője egy pontosan olyan fogadóórán, mint amelyen most, négy év múltán tüzet nyitott. A képviselő néhány másodpercnyi hallgatás után spanyolul válaszolt, majd továbblépett. Loughner ezt sohasem tudta megbocsátani neki. A merénylő lakásán megtalálták azt a levelet, amelyben a politikus 2007-ben megköszönte neki, hogy részt vett a fórumán. Mellette egy borítékot is, amelyen Loughner kézírásával a “Giffords”, “az én gyilkosságom” és az “előre kiterveltem” szavak szerepeltek.

A The Wall Street Journal kinyomozta: a fiatalember azután kezdett megzavarodni, hogy még középiskolás korában szakított a barátnőjével. Azelőtt főleg videojátékokat játszott és az iskolai focimeccseken szaxofonozott. A szerelmi kudarc után romlani kezdtek az osztályzatai és a barátai is lecserélődtek. 2007-ben – vagyis abban az évben, amikor először találkozott Giffordsszal – Loughnert kábítószer-birtoklás miatt őrizetbe vették.

A fiú összeesküvés-elméleteket gyártott. Azzal vádolta a központi kormányzatot, hogy az mindent túlzottan szabályoz – így a nyelvtant is. Úgy gondolta, hogy az emberek politikai agykontroll alatt élnek és éberen álmodnak. Az Állatfarm és a Szép új világ mellett a Mein Kampf és a Kommunista kiáltvány is a kedvenc olvasmányai közé tartozott. Alex Montanaro, aki egykor Loughner legjobb barátja volt, azt mondta, hogy a fiatalembert nem a politika érdekelte, inkább filozofálni szeretett. pp

Multisource political news, world news, and entertainment news analysis by Newsy.com

Meghökkentő felvetései megütközést keltettek a környezetében. Ben McGahee, Loughner főiskolai algebratanára a The New York Timesnak nyilatkozva felidézte, hogy különc hallgatója a tanítás legelső napján egy találomra kiagyalt számot vetett oda neki megoldásként, amikor egy egyszerű feladatot adott fel hallgatóságának. “Miért tagadja a matematikát, ahelyett, hogy elfogadná azt?” – kérdezte elképedt tanárától Loughner.

Furcsa viselkedése miatt a tanárai félni kezdtek tőle. Mint mondták, a diák nem volt hajlandó kimenni a teremből, ha megpróbálták kiparancsolni a teremből. Ennek egy kicsit örültek is, mert attól tartottak, hogy ha visszajön, fegyver is lesz nála. Loughner nyakassága miatt ötször kellett kihívni a főiskolára a rendőrséget. A tanintézmény vezetése végül eltanácsolta.
Megígérték neki, hogy visszaveszik, ha orvossal igazoltatja, hogy épelméjű, ám Loughner kimaradt az első év után és inkább a hadsereggel próbálkozott. Oda azonban – a nyilvánossággal eddig nem közölt indokok miatt – nem vették fel.
A dátumozatlan archív képen Gabrielle GIFFORDS amerikai demokrata párti képviselő és férje, Mark KELLY amerikai űrhajós (MTI/AP)

A dátumozatlan archív képen Gabrielle Giffords amerikai demokrata párti képviselő és férje, Mark Kelly amerikai űrhajós (MTI/AP)

Alig néhány órával azután, hogy a lövések elhalkultak, az amerikai médiában éles vita robbant ki arról, hogy mik lehettek a merénylő tetteinek mozgatórugói – anélkül, hogy bárki is pontosan tudta volna, hogy miért lőtt a hallgatásba burkolózó Loughner. A két ellentábor reakciói a jelek szerint ugyanolyan elhamarkodottak voltak, mint azok a jelentések, amelyek a képviselőnő haláláról számoltak be.

A média liberális oldala azonnal felemlegette, hogy Giffords és egy másik arizonai demokrata képviselőtársa irodájának ablakait kilőtték, miután megszavazták az egészségbiztosítási reformról szóló törvényt. Felidézték a képviselőnőnek – a balra húzó MSNBC televíziónak adott – nyilatkozatát, amelyben az a novemberi félidős választások előtt arra panaszkodott, hogy erősen aggasztják az ultrakonzervatív Tea Party mozgalom radikális megnyilvánulásai. Clarence Dupnik, a Tucsont is magába foglaló Pima megye seriffje hangsúlyozta: az olyan szélsőséges megnyilvánulások, mint a kormány megdöntésére szóló felszólítás, erőszakra sarkallhatják az instabil személyeket.
Loughnerrel a legtöbbet azt a Timothy McVeigh-t állították párhuzamba, aki 1995-ben Oklahomavárosban felrobbantotta a szövetségi kormányzatok irodáinak is helyet adó épületet. Szinte azonnal minden figyelem Sarah Palinra, a Tea Party kulcsfigurájára irányult, aki az új egészségbiztosítási törvény elfogadása után a térképen célkereszttel jelölte be azokat a választókerületeket, amelynek igennel szavazó demokrata volt a képviselője. Ilyen volt Arizona 8-as körzete, ahol Gifford immár harmadszor nyert mandátumot. (Palin egyébként azonnal elítélte a merényletet.)

A jobboldali média, így a Fox News televízió és a Talk Radio azonnal tiltakozott amiatt, hogy amikor csak merénylet történik az országban, azonnal a jobboldalt veszik elő. Ez történt az 1963-as Kennedy-gyilkosság idején is, amikor pedig Lee Harvey Oswaldról kiderült, hogy kommunista szimpatizáns. Agresszív retorikával pedig nem mást vádoltak meg, mint Barack Obama elnököt, aki a novemberi választás előtt nem egyszer hangoztatta, hogy “harcias hangulatban” van és a kiéleződő kongresszusi vitával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy ha “ők” (a republikánusok) “kést hoznak be” érvként a vitába, akkor ő “egy pisztolyt”.

Az első lövésváltások után, s látván, hogy feltehetően egy magányos merénylőről van szó, a felek visszavonulót fújtak és kölcsönösen megállapították, hogy nincs közvetlen kapcsolat az egyes politikai megnyilvánulások és a merénylet között. Kölcsönösen ígéretek hangzottak el, hogy ezentúl jobban fognak ügyelni az éles szavakra.

A józan ész jegyében és novemberi választások idején felkorbácsolt politikai kedélyek megnyugtatására John Boehner, a képviselőház új, republikánus elnöke lefújta az egészségügyi reform visszahívásáról szóló, szerdára tervezett szavazást. Azon a napon az egyetlen napirendi pont a kegyeletnyilvánítás lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik