Nagyvilág

Pakisztánban fanatikusok tüntettek a gyilkos testőr mellett

Újabb jelentős tüntetés volt vasárnap Pakisztánban az istenkáromlást halállal büntető törvény bármilyen módosítása ellen.

Öt nappal korábban egy rendőr azért lőtte agyon a pandzsábi kormányzót, mert el akarta érni, hogy módosítsák a törvényt.

Különböző rendőrségi források csaknem egybehangzó becslése szerint több mint 20 ezer ember vonult fel a vasárnapi a karacsi demonstráción, amelyet fundamentalista muzulmán pártok szerveztek. A résztvevők hangoztatták kiállásukat a gyilkos rendőr mellett, aki Szalman Taszír kormányzó testőre volt. “Mumtaz Kadri nem gyilkos, hanem hős” – kiabálták a tüntetők.

A merénylőt tette után azonnal elfogták. Kihallgatásán kijelentette: büszke arra, hogy végzett egy istenkáromlóval.

Taszír a kormányzó Pakisztáni Néppárt (PPP) egyik vezető politikusa volt. Aszif Ali Zardari államfő közeli munkatársaként tartották számon, és több országos jelentőségű kérdésben is hallatta a hangját. Zardari kormánya Taszírnak ellentmondva az utóbbi hetekben többször is leszögezte, hogy nem tervezi a törvény megváltoztatását.

MIndeközben Iszlámábádban a pakisztáni keresztények megemlékeztek a meggyilkolt politikusról, virágokat és koszorúkat helyezve a volt kormányzó portréjához, aki kiállt az emberteken törvény megváltoztatásáért, amelyre hivatkozva novemberben halálra ítéltek egy öt gyermekes keresztény asszonyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik