Nagyvilág

Részletek a tucsoni lövöldözésről

Több lövéssel megsebesítették szombaton Gabrielle Giffords amerikai képviselőnőt az arizonai Tucsonban.

A képviselőnő állapotával kapcsolatban egymásnak ellentmondó hírek láttak napvilágot. Az első jelentések szerint a demokrata párti politikus hat másik személlyel együtt életét vesztette, utóbb viszont Darci Slaten, a tucsoni egyetemi klinika szóvivője azt közölte, hogy az orvosok a műtőben Giffords képviselő életéért küzdenek.

Slaten szerint a politikus asszonyt fejlövés érte. A szóvivő elmondta, hogy a kórházba tizenegy – egy rendőrségi jelentés szerint tizennyolc – személyt szállítottak be, köztük egy gyermeket, akinek az állapota válságos. A sebesültek között van egy szövetségi bíró is – jelentette a CNN.

A támadót a CNN szerint őrizetbe vették, nevét egyelőre nem közölték, csak annyit, hogy 21 éves.

A demokrata párt mérsékelt áramlatához tartozó képviselőnőt a közelmúltban többször megfenyegették, tucsoni irodáját feldúlták. Giffords, aki legutóbb az ultrakonzervatív Tea Party jelöltjével szemben szerezte meg a képviselői mandátumot, éppen választóival találkozott egy tucsoni bevásárlóközpontban, amikor rálőttek.

Gabrielle Giffords 2006-ban megkezdett szövetségi törvényhozói pályafutása előtt az arizonai képviselőház, majd a szenátus tagja volt. A 40 éves politikus asszony Mark E. Kelly űrhajós felesége.

Giffords támogatta az abortuszhoz való jogot, az őssejt-kutatást és a megújuló energiákat, ugyanakkor ellenezte a fegyverviselés tilalmát.

A támadás egyik szemtanúja szerint 15-20 lövés dördült el. Az FBI egy névtelenséget kérő illetékese szerint a támadó automata fegyvert használt.

Barack Obama amerikai elnök nyilatkozatban szögezte le, hogy az ilyen “értelmetlen támadásnak nincs helye egy szabad társadalomban”.

John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke megdöbbenését fejezte ki a merénylet miatt. Leszögezte, hogy egy olyan támadás, amelyet egy közfeladatot ellátó személy ellen követnek el, valamennyi közszolga elleni támadásnak tekintendő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik