Nagyvilág

Szivárogtatás miatt vettek őrizetbe egy CIA-exügynököt

Őrizetbe vették az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik volt ügynökét azzal a váddal, hogy bizalmas részleteket szivárogtatott ki a The New York Times című napilapnak.

A tárca helyi idő szerint csütörtökön kiadott közleménye szerint a 43 éves Jeffrey Sterling exügynököt a Missouri állambeli Saint-Louis városában vették őrizetbe, amiért a lap egyik riporterének titkosszolgálati műveletről adott ki információkat.

A szövetségi ügyészek azzal vádolják Sterlinget, hogy tíz esetben megsértette a bizalmas információk kezelésére, megőrzésére vonatkozó szabályokat. A vádiratban nem szerepel, hogy az exügynök annak idején milyen információkat szivárogtatott ki, a dátumokból és egyéb részletekből azonban egyértelműnek tűnik, hogy Sterling James Risen Pulitzer-díjas újságírónak szolgáltatott ki adatokat 2006-ban megjelent Hadiállapot című könyvéhez. A mű a CIA Iránnal folytatott “kémháborújának” egyes részleteiről rántja le a leplet.

Sterling a CIA Iránnal foglalkozó osztályán dolgozott, s az Egyesült Államokba menekült iráni hírszerzőkkel foglalkozott. Risen a könyvben részletesen leírta a CIA egyik baklövését, azt, hogy miként hozta tévedésből a teheráni kémelhárítás tudomására az Iránban beszervezett CIA-ügynökök névsorát. Risen a kötetben egyébként azt is állította, hogy a CIA – akaratlanul ugyan – maga adott leírást az irániaknak arról, hogyan kell atombombát gyártani.

AJÁNLOTT LINK:

CIA-botrány: lemondott a litván külügyminiszter (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik