Nagyvilág

Olaszországban nem lesz családi adózás

Három nyugodt hét telt el Berlusconi győztes bizalmi szavazásai óta, de a kedélyek az új évvel sem csillapodnak Olaszországban. A parlamenti viták után most a kormánypártok és kormánytagok közti viták teszik érdekessé az olasz politika hétköznapjait. Kiderült, hogy valószínűleg a jobboldal választási ígéretei ellenére sem lesz családi adózás és elmaradhatnak az ígért adócsökkentések is. Ezen túl, bár a jobbközép Szabadság Népe (Popolo della libertá - PDL) formáció továbbra is vezet a felmérésekben 30 százalék közeli támogatottságával, Berlusconi jellegtelennek tartja a még Gianfranco Finivel alapított párt nevét, ezért új elnevezést és szimbólumot keres.

A győztes bizalmi szavazások után, a csak hajszállal megnyert alsóházi voksolást követően sokan várták azt, hogy Berlusconi megpróbál még több képviselői voksot kormánytöbbsége mögé állítani, illetve, hogy új reformterveket jelent be 2011-re. Eddig egyik eseményre sem került sor. A parlamenti bizalmi válságot a kormányon belüli viták váltották az újévre, a legjelentősebb ütközetek Berlusconi és a kisebbik koalíciós partner Északi Liga (Lega Nord), valamint Tremonti gazdasági miniszter között várhatóak. Sőt, gyakorlatilag már el is kezdődtek ezek a burkolt hatalmi harcok.

Ami az Északi Ligát illeti, a Berlusconi-kormánynak bizalmat szavazó szeparatista-regionalista formáció hajlik az előrehozott választásokra is. Ugyanis rekordmértékű, 12 százalékos sikerre számíthatnának, különösen alacsony részvétel mellett igaz ez, bízva minden harmadik észak-olasz támogatásában. Amíg azonban tart a jelenlegi kormányzati ciklus, a Liga minden követ megmozgat fő követelései teljesítése érdekében. Umberto Bossi minap a Tremonti és Calderoli miniszterekkel való egyeztetést követően biztosította támogatásáról Berlusconit, de azt is világossá tette, hogy ennek feltétele a föderalizmus-reform mielőbi megvalósítása. Bossi szerint Berlusconi “tévedett, amikor nem az előrehozott választásokat választotta”, mert az északi párt elnöke szerint jelenleg nincs meg a reformokhoz szükséges szélesebb parlamenti támogatás. A jövőben tehát továbbra is vitakérdés lehet az Északi Liga követeléseinek teljesítése, illetve az előrehozott választás útja.

Más gondok is aggaszthatják az olasz kormányfőt. Komoly vitája van ugyanis a kormány legfontosabb emberével, Tremonti gazdasági miniszterrel. Tremonti afféle “fiskális diktátor”, inkább monetarista mint keynesiánus, és az európai színtéren is szívesen hozakodik elő új ötletekkel. Most pedig próbálja megértetni főnökével, hogy nem lehet engedni a szigorú állami gazdálkodásból.”Berlusconi kényszeresen kezeli a gazdasági adatokat és leszűkíti figyelmét a kedvezőekre” – írta a milánói, gazdasági liberális Corriere della Sera a kormányfő gazdaságpolitikai elképzeléseiről.

“Egymás között nem titkolják, a nyilvánosság előtt tagadni kénytelenek” – írta a Corriere della Sera Tremonti és Berlusconi gyökeresen eltérő gazdaságpolitikai elképzeléseiről és vitáiról. Tremonti a színfalak mögött már bejelentette, hogy nem lesz adócsökkentés, nem lesz családi adózás, és ha rajta múlik, nincs államháztartási reform sem. A pénzügyi portfóliót is birtoktló gazdasági miniszter ugyanis az ellenzék meggyőzésével, széles egyetértéssel képzelte el az átalakításokat, hogy műve maradandó legyen. Mára azonban a baloldallal való konszenzusra nem látszik esély. Mindenesetre Olaszország eddigi stabilitása a válság idején Tremontit igazolja, és a gazdasági miniszter a pénzügyi döntéshozók és az Északi Liga köreiben is egyre alkalmasabbnak látszik a regnáló miniszterelnök utódlására.

“Popolari” – azaz népiek, néppártiak. Akár ez az egy szó is lehet Silvio Berlusconi jobboldali gyűjtőpártjának új neve. “Nézze, egyik oldalról igaz, hogy ez a mozaikszó (ti. PdL) nem mozgósít, nem lelkesít (…) nem fejez ki semmit” – mondta a kormányfő kérdésre válaszolva egy interjúban. Berlusconi ezért keresi a megoldást, azt már tudja, hogy “nem térhetünk vissza a Forza Italia névhez, mert azt már a hátunk mögött hagytuk”, valamint “a Szabadság Népét, mint a mérsékeltek unióját – melybe hét párt lépett be – inkább az emberek akarták, mi nem annyira”.

A miniszterelnök-pártelnök nyíltan megvallotta: attól is tart, hogy Fini új mozgalma is igényt tarthat a pártszövetség jelenlegi nevére, és meg akarja előzni ezt a jogi bonyodalmat, azt a “veszélyt”, hogy “esetleg a választásokat is megóvják emiatt” Fini hívei. “Valószínűleg egyetlen szó lesz” – mondta az új névről Berlusconi, aki jót nevetett egy műsorvezető kérdésére, hogy ez az egy szó: “Silvio”? Az biztos, hogy a nevet hamarosan be is jegyeztetik, ezzel lefoglalják. A kormányfőhöz közeli körök szerint akár a Berlusconi által megbízott marketingszakemberek részéről is támogatott “Popolari” elnevezés is győztes lehet. Az mindenesetre biztos, hogy a pártelnök célja, hogy kitörjön az olasz pártnevek mozaikszó világából, és mozgalmát annak egyszavas nevén emlegessék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik