Nagyvilág

Jön-e Ashton az ünnepségi átadóra?

A külügy cáfolta a magyar sajtó korábbi értesülését, miszerint a főképviselő lemondta volna budapesti látogatását.A kormányszóvivő viszont úgy tudja, Catherine Ashton nem jön Budapestre.

A Világgazdaság arról számolt be, hogy Nagy Anna kormányszóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta: úgy tudja, hogy a főképviselő más elfoglaltsága miatt nem lesz jelen a mai ünnepi átadó eseményen. A lap további tájékoztatást kért Nagy Annától, aki közölte: a Külügyminisztériumhoz fordulnak információért a kérdés tisztázásának érdekében.

A csütörtök kora esti ünnepségen a magyar Parlament kupolatermében Orbán Viktor miniszterelnök átveszi az EU-elnökséget jelképező zászlót Yves Leterme ügyvezető belga kormányfőtől; Belgium az előző félévben töltötte be az EU-elnöki tisztet. Az ünnepségen az eredeti terv szerint jelen lellene lennie az EU főképviselőjánek, Ashton bárónőnek is.

Catherine Ashton a hivatalos forgatókönyv szerint pénteken tárgyal Martonyi János külügyminiszterrel, Hende Csaba honvédelmi miniszterrel, részt vesz a magyar kormány és az Európai Bizottság Kollégiumának együttes ülésén, ezenkívül találkozik a média képviselőivel – tartalmazza a minisztériumi közlemény.

Az Index korábban azt írta: kedden reggel még úgy volt, hogy a főképviselő is részt vesz a magyar EU elnökség kezdetét jelző parlamenti ünnepségén, a portál azonban úgy értesült, hogy sürgős közel-keleti útja miatt lemondta a rendezvényt. A Hír24 úgy tudja, hogy Ashton a Corvinus Egyetemen előadást tartott volna a csütöröki nap folyamán, ám a programot törölték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik