Nagyvilág

Az USA további 1400 katonát küld Afganisztánba

Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy újabb 1400 katonát küld Afganisztánba, s ezzel megerősíti az alakulatait a harci cselekmények tavaszra várható kiszélesedése előtt.

A The Wall Street Journal című amerikai lap névtelenül nyilatkozó amerikai illetékesekre hivatkozva azt írta, hogy a tengerészgyalogos zászlóalj első katonái január közepén érkeznek Afganisztánba, és jobbára az ország déli részére, Kandahár környékére vezénylik őket, ahol az elmúlt hónapokban összpontosította erejét az amerikai hadsereg.

Az Egyesült Államok közel 100 ezer katonát állomásoztat Afganisztánban, Barack Obama amerikai elnöknek pedig eredményeket kell mutatnia az afganisztáni háborúban, hogy az idén júliusban megkezdődhessen az általa beharangozott csapatvisszavonás.

Amióta az amerikaiak vezette koalíciós erők 2001-ben megfosztották hatalmuktól a tálibokat, a lázadók sosem voltak olyan erősek, mint most, holott 2008 óta intenzívebbé váltak az ellenük irányuló hadműveletek. Tavaly több mint 700 külföldi katona esett el Afganisztánban, és a polgári lakosság körében is minden eddiginél több volt a halálos áldozatok száma.

AJÁNLOTT LINKEK:

Obama váratlan afganisztáni látogatása (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik