Nagyvilág

Kiszabadították az elrabolt magyar békefenntartót

Kiszabadították fogságából a tavaly októberben elrabolt Papp István ENSZ-alkalmazottat.

Ezt Ali Ahmed Karti szudáni külügyminiszter szerdán telefonon közölte Martonyi János külügyminiszterrel.

A Külügyminisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza: a szudáni hatóságok szerint Papp István jó egészségi állapotban van, és Kairó felé tart.

Hozzáteszik: Martonyi János köszönetét fejezte ki a szudáni hatóságoknak a magyar túsz kiszabadításában végzett tevékenységükért.

A gyerekkatonák leszerelésében segédkező magyar nyugállományú alezredest tavaly október 7-én rabolták el a nyugat-szudáni Dárfúr tartományban. A világszervezet békefenntartó missziójában (UNAMID) egyéni munkavállalóként szolgálatot teljesítő férfit a tartomány történelmi fővárosából, el-Faserből hurcolták magukkal fegyveresek.

A magyar Terrorelhárítási Központ néhány munkatársa ezt követően az afrikai országba indult, hogy kiszabadítsa az ENSZ darfúri békefenntartó misszióban dolgozó Papp Istvánt.

A magyar ENSZ-békefenntartó elrablói október 11-én jelentkeztek az UNAMID szudáni válságkezelő központjában. A magyar külügyminisztérium tájékoztatása szerint a fogva tartók tettükkel egy piramisjátékra kívánták felhívni a figyelmet, amely súlyos anyagi károkat okozott a terület lakóinak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik