Nagyvilág

The New York Times: Orbán felejt

A magyarok joggal büszkék arra, ahogy országuk szembeszállt a szovjet tankokkal 1956-ban, és ahogy segített áttörni a vasfüggönyt a kivándorlás szabadabbá tételével 1989-ben. Nem lehetnek azonban büszkék az új médiatörvényre, amely e héten lépett életbe, épp amikor Magyarország átvette az Európai Unió soros elnökségét - írja a The New York Times.

Az Orbán Viktor miniszterelnök Fidesz pártja által életbe léptetett törvény sajnálatos visszalépést jelent az olyan politikai cenzúra felé, mint amelytől a kommunista uralom alatt szenvedett az ország. Ennek nem lenne helye egy demokratikus Európában – jegyzi meg az amerikai napilap.

Az újság szerint Orbán pártja nem áll meg itt a hatalom megragadásában. Totális háborút vív az intézményes fékek és ellensúlyok ellen, amelyek célja a demokrácia védelme az egypárti uralommal szemben.

A nyolcvanas évek végén Orbán azzal szerzett nevet magának, hogy ellenállt a szovjet elnyomásnak, és kiállt a független politikai életért. Két évtizeddel később ő és pártja mintha elfelejtette volna ezeket az eszményeket – mutat rá a The New York Times.

A lap szerint az új sajtótörvény joggal késztetett bírálatra sok más európai vezetőt. Orbán egy régi vágású szovjet tömbbeli vezető modorában azzal vágott elutasítólag vissza, hogy “a messziről vagy Nyugat-Európából jövő bírálatoktól nem ijedünk meg”.

A magyarok nem hajlandók csendben beállni a sorba – írja az amerikai újság. Orbán úr talán elfelejtette, de Magyarország tragikus történelme megtanította népének, hogy a szabad sajtó – és az ellenőrzött kormány – nem vehető magától értetődőnek – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik