Nagyvilág

Martonyi: Brüsszel lehűti majd a kedélyeket

Martonyi János arra számít, hogy az Európai Bizottság által a magyar médiatörvényről lefolytatandó objektív vizsgálat "lehűti" majd a túlzó hangú sajtóbírálatok "nyelvezetét".

Az InfoRádió Aréna című műsorának kedd este nyilatkozó külügyminiszter arról beszélt: a bírálatok sokszor tévesek, és most már az indulatok játszanak nagyobb szerepet.

A magyar diplomácia vezetője szétválasztotta a médiatörvényre adott sajtóbeli bírálatokat a politikai körök visszafogottabb reakciójától.

A miniszter azt mondta: nem lehetett számítani arra, hogy a médiatörvénnyel kapcsolatban ilyen túlzó hangú bírálatok fogalmazódnak meg a sajtóban. Ez a kritika szerinte “meglepően erős hangnemű”. Kifejtette, erre lehetett számítani, de “ilyen túlzó megfogalmazásokra talán nem”. Figyelemreméltó, hogy a sajtóbeli bírálatok jelentős része ténybeli tévedésekre épül – jelentette ki.

Martonyi János a tévedések, félremagyarázások, torzítások elkerüléséhez mindenkit a törvény, illetve törvények elolvasására kért.

A külügyminiszter azt mondta, reményei szerint az Európai Bizottság néhány órán belül megkapja a törvény teljes angol nyelvű szövegét, és később minden tájékoztatást, magyarázatot, amelyet kér.

Meggyőződése szerint el kell végezni egy tárgyszerű, objektív vizsgálatot. Kifejtette, nagyon bízik abban, hogy az Európai Bizottság vizsgálatának eredménye objektív lesz. Ez szerinte egyrészt “lehűti” majd azt a túlzó, indulatos “nyelvezetet”, amelyet az utóbbi napokban nagyon sok sajtótermék részéről tapasztalni lehetett, másrészt “világos jelzést arra vonatkozóan, hogy milyen módon lehet ezt a kérdést megoldani”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik