Nagyvilág

Cenzornak titulálta Orbánt egy német műsorvezető

A ZDF, az egyik német állami tévécsatorna főszerkesztője hétfőn este éles szavakkal bírálta Magyarországot.

Peter Frey az élő adásban kommentálta a magyarországi fejleményeket valamivel több mint két percben, képbejátszások nélkül. A főszerkesztő egyebek mellett azt mondta, hogy Orbán Viktor személyes ellenőrzése alá vonta a sajtót, és immár nincs értelme Magyarországon szólás- és sajtószabadságról beszélni.

Frey közölte: Olaszországban és Franciaországban sincs minden rendben a sajtó körül, de a Magyarországon történtek szerinte minőségileg új, minden eddiginél veszélyesebb fejezet kezdetét jelzik.

A ZDF főszerkesztője kijelentette: “Lejáratják magukat az európai vezetők, amennyiben hagyják, hogy Orbán az Európai Unió soros elnökeként ünnepeltesse magát”. Peter Frey úgy fogalmazott, hogy a német kancellár, Angela Merkel és a többi kormányfő mindaddig nem lehet hiteles, amikor számon kérik az emberi jogokat Pekingen, Moszkván vagy Minszken, amíg “az unió számára legsúlyosabb eset” nem kapja meg a méltó bírálatot.

Peter Frey óva intette az európai uniós kormányfőket, hogy együtt szerepeljenek Orbán Viktorral a politikai “családi” fotókon. “Magyarország esete azt bizonyítja, hogy nemcsak az eurónak, hanem egy másik fő uniós értéknek, a szabadságnak is védelemre van szüksége” – közölte hétfői esti kommentárjában a ZDF főszerkesztője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik