Nagyvilág

Távozott posztjáról a Terminátor

Hétévnyi kormányzás után távozik posztjáról Arnold Schwarzenegger, Kalifornia állam kormányzója.

A BBC News rövid összefoglalóban foglalkozott a népszerű hollywoodi színész politikai örökségével. A terminátor és a kormányzó (governor) szó összevonásával létrehozott „Governator” becenévvel ellátott, osztrák születésű Arnie lemondásakor viszonylag nagy népszerűségnek örvend, annak ellenére, hogy terveiből korántsem sikerült mindent megvalósítania.

A világ nyolcadik legnagyobb gazdaságát 2003 óta vezető Arnie testépítő-színészi pályafutását adta fel a politikáért cserébe, megválasztásának éjszakáján pedig úgy fogalmazott: győzelme felér az Oscar-díj elnyerésével. Távozásakor azonban 25 milliárd dolláros költségvetési hiányt és soha nem látott mértékű munkanélküliséget hagy maga után.

A BBC által megkérdezett kaliforniai szakértő szerint Schwarzenegger tulajdonképpen a gazdasági válság áldozatává vált. Sherry Bebitch Jeffe, a Kaliforniai Egyetem munkatársa ugyanakkor azt is hozzátette: megválasztásakor az állami hitelállomány csökkentésével kampányolt a költségvetés egyensúlyának érdekében, mely ígéretét végül képtelen volt betartani.

Támogatóinak száma a negyedére csökkent ugyan, de távozásakor is nagy népszerűségnek örvend a Kaliforniát környezetvédelmi ösvényre terelő és tavaly Silvester Stallone The Expendables (A feláldozhatók) című akciófilmjében feltűnő kormányzó. Arnold Schwarzenegger 2007 óta egyre intenzívebben érvel a globális felmelegedés visszaszorításának fontossága mellett. A republikánus politikus nem indult a tavaly novemberi időközi választáson, helyét pedig a demokrata Jerry Brown veszi át.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik