Nagyvilág

Erőszakba torkollott a keresztények tüntetése

Erőszakos tüntetésekben öltött testet az egyiptomi keresztények haragja az alexandriai kopt templom ellen elkövetett támadás miatt.

A III. Senuda kopt pátriárka székhelye, a Szent Márk templom környékén gyülekező tüntetők kövekkel és üvegekkel dobálták meg a rendfenntartókat, vasárnap este Kairó belvárosában a biztonsági erők 45 tagja és két járókelő megsebesült. A kövekből az egyházi vezetőt meglátogató Oszman Mohamed Oszman gazdasági fejlesztési miniszter is kapott, néhány tiltakozó pedig nekitámadt az al-Azhar nagyimámja, Ahmad at-Tajeb autójának.

Korábban Alexandriában és egy keresztények által lakott felső-egyiptomi kis faluban is voltak megmozdulások, ahol a tiltakozók Hoszni Mubarak elnök elleni jelmondatokat kiabáltak.

Szilveszter éjjel egy öngyilkos merénylő 21 ember halálát okozta. A kopt templom december 2-a óta célpontként szerepelt az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik internetes listáján. A merényletet eddig senki sem vállalta magára, de egyesek az al-Kaidát sejtik mögötte. Ez a szervezet intézett véres támadást október 31-én egy bagdadi katedrális ellen is, akkor 46 áldozatot szedve.

A merénylet hatalmas nemzetközi felháborodást váltott ki, s az erőszakcselekményt az egyiptomi muszlim szellemi vezetők is elítélték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik