Nagyvilág

Új repülőt vet be Amerika Afganisztánban

Új típusú amerikai drónt - pilóta nélküli távirányítású repülőgépet - vetnek be Afganisztánban még ezen a télen a The Washington Post című lap értesülései szerint.

A Gorgon Star névre – a görög mitológiai gorgókra utalva – keresztelt drón képes lesz élőben mozgóképeket továbbítani akár egy egész városban tapasztalt mozgásról. A repülőgépre szerelt kilenc kamerából álló megfigyelőrendszer a képet továbbíthatja a harctéren lévő katonáknak, s egyben az ellenség tevékenységének kiértékelésével foglalkozó elemzőknek – egyszerre 65 képet különböző felhasználóknak.

Az új rendszer forradalmi változást hoz, hiszen eddig az amerikai távirányítású repülőgépek csak egy kamerával rendelkeztek, amely mindössze egy, esetleg két épületet tudott befogni. A The Washington Post James Poss tábornokot, az amerikai légierő felderítésének helyettes főnökét idézte, aki szerint most már nem lesz gond azzal, hogy hova is irányítsák az egyetlen kamerát. A drón immár képes lesz egy egész várost felügyelni, így az ellenség azt sem tudhatja, hogy a távirányítású repülőgép most éppen melyik objektumra összpontosítja figyelmét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik